Érdemes vigyázni: trükkös csalók fosztogatják a budapesti ATM-eket

2016. február 08., 17:35 forrás: penzcentrum.hu
komment
Három csaló közel egy millió forintot vett fel különböző budapesti ATM automatákból. Bár ők hamis vagy hamisított adatokat tartalmazó mágneskártyákkal csaltak, a mi adatainkat is nagyon könnyen meg tudják szerezni. Ezért a Pénzcentrum összeszedte, mire kell odafigyelni a bankkártya használatakor.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Három férfi még február 2-án egy budapesti ATM-ből 11 esetben kísérelt meg pénzt felvenni, ebből két alkalommal jutottak pénzhez - olvasható a police.hu oldalán.

A hamis vagy hamisított adatokat tartalmazó mágneskártyákkal több százezer forint készpénzt vettek fel.

Ezt követően még 33 alkalommal szintén klónozott adatokat tartalmazó mágneskártyákkal próbáltak meg pénzt felvenni, amiből 10 esetben több mint félmillió forint értékben jutottak pénzhez.

A rendőrök a két lett állampolgárságú férfit február 3-án elfogták, majd előállították a kerületi rendőrkapitányságon, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. Harmadik társukat még keresik.

Nemcsak hamis, hanem megvásárolt adatokkal is csalnak

Akár már pár ezer forintért vehetünk bankkártya adatokat az internet legmélyebb bugyraiban - legalábbis ezt állítja a McAfee Labs tanulmánya. Az adatokat ezután webshopokban használják fel, akár nagyobb értékű vásárlásokra is. Persze nem mindegy, milyen kártyát veszünk, az amerikai, brit és ausztrál adatok jóval olcsóbbak, mint egy EU-s országból lopott kártyaadat.

Úgy tűnhet, hogy senki sincs biztonságban, a csalók szinte bárki adatait ellophatják.

Azonban az ellopott adatok tulajdonosai valószínűleg óvatlanul adták meg az adataikat, így juthattak hozzá a csalók.

Nem lehet elégszer ismételni

A fent említett eseteknek több tanulsága is van, amelyek rávilágítanak arra, mennyire fontos időről-időre hangsúlyoznunk a bankkártya, és adataink biztonságos használatának alapszabályait.

A bankkártyaszámunk és a biztonsági kódunk mellet a kártyánk lejárati dátumát is kezeljük ugyanolyan gondossággal, akár a PIN kódunkat. Ugyanis ezekre az adatokra van szükség, a webshopos fizetésnél, ezért ne adjuk ezeket a számokat se illetéktelenek kezébe.

Csak megbízható internetes oldalon vásároljunk! Érdemes megnézni, hogy milyen az oldal szerkesztése, nyelvezete. A szembetűnő helyesírási hibák, vagy az összecsapottnak tűnő weboldal szerkesztés gyanús lehet, így ezeket az oldalakat érdemes inkább elkerülni.

Fizetéskor ellenőrizzük, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója fel van-e tüntetve, akárcsak a "hagyományos" üzletekben, ez valóban megegyezik a bankkártyánkon lévő logóval, vagy csak hasonló?

Érdemes megnézni titkosított-e kommunikáció. Erre utal az URL címben a "https" valamint a mellette szerepelő "lakat" jel, erre kattintva megjelenik a titkosításhoz használt tanúsítvány.

Mindig ellenőrizzük, hogy a vásárlással, a vásárlástól való elállási lehetőséggel, kiszállítással kapcsolatos információk megtalálhatóak-e az adott oldalon.

A vásárlás után mindig jelentkezzünk ki a weboldalról. Az internetes vásárlásainkat és átutalásainkat mindig saját számítógépről, vagy mobilról indítsuk, és semmi esetben se használjunk nyilvános hozzáférésű hálózatot. Csak olyan eszközt használjunk, aminek a vírusvédelme naprakész, valamint operációs rendszere, alkalmazásai az aktuális biztonsági frissítésekkel rendelkeznek.

Mit tegyünk, ha csalásra gyanakszunk?

Ha arra gyanakszunk, hogy csalás áldozatai vagyunk, akkor azonnal hívjuk a bankunkat, és ha tehetjük, a netbankban vegyük le a kártyalimitünket 1 forintra, amivel a további csalások kerülhetők el. A bankunk egyébként várhatóan a kártya letiltását fogja javasolni és új kártyát fog küldeni.

Előfordulhat, hogy a bank keres meg minket a bankszámla tranzakciókkal kapcsolatban. Ebben az esetben a először bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg a bankunkkal beszélünk, csak ezután válaszoljunk a feltett kérdésekre. Az egyik legjobb megoldás lehet, ha visszahívjuk a pénzintézetünket.

Állítsunk be SMS értesítést. Számos bank kínál olyan mobilszolgáltatást, amelynek köszönhetően minden vásárlásunkról SMS-t kapunk, így azonnal láthatjuk, ha illetéktelenek fértek hozzá a számlánkhoz. Ha pedig megtörtént a baj, ismerjük a kártya letiltásának lépéseit, és azonnal lépjünk kapcsolatba a kártyát kibocsátó bankkal.
Még mindig ez a legbiztonságosabb
Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest). A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

2016. február 08., 17:35 forrás: penzcentrum.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...