Belföld

2016.09.30. 16:19

Pásztor: a vajdasági szavazók több mint fele részt vesz majd a népszavazáson

Becslések szerint a vajdasági magyar szavazópolgárok több mint 50 százaléka szavazni fog a kvótareferendumon - közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, és meggyőződését fejezte ki, hogy a voksolók majdnem száz százaléka nemmel fog szavazni.

A VMSZ elnöke a szabadkai Pannon RTV-nek adott, péntek este sugárzott interjújában emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb délvidéki magyar párt lakossági fórumokat tartott, amelyek célja a szavazati joggal rendelkezők mozgósítása volt. Mint mondta: nem kellett arról győzködni embereket, hogyan szavazzanak, inkább a kölcsönös megerősítés volt a cél.

Pásztor István szerint a kvótareferendum attól válik nemzeti üggyé, hogy nemcsak az anyaországot, hanem a nemzet egészét érinti.

"Az ügy végkifejlete meghatározza azt, hogy milyen mozgásterei lesznek a magyar nemzetnek. Az az érdekünk, hogy a magyar nemzetnek erős, erőteljes, gazdaságilag prosperáló és nemzetközileg tekintélyes anyaországa legyen" - fogalmazott a pártelnök.

Pásztor István hozzátette, hogy amennyiben a mindenkori magyar kormánynak az a feladata, hogy gondját viselje a határon túli magyar közösségeknek, akkor ezeknek a közösségeknek az a feladata, hogy gondját viseljék az anyaországnak és az ott élő magyarságnak.

A VMSZ elnökének megfogalmazása szerint Szerbia is érintett a kérdésben, hiszen itt halad át a legtöbb migráns, így a probléma kezelésének minden pontja lecsapódik a nyugat-balkáni országon. Ugyanakkor a kvóták uniós elosztásával kapcsolatban egyelőre nem lehet tudni, hogy a jövőben milyen döntések születnek Brüsszelben.

Pásztor István nem tartja kizártnak, hogy ha a kvóták elosztására kerül sor, akkor akár a csatlakozás előtt álló országokat, így Szerbiát is beleveszik az elosztásba, és abba a helyzetbe kerülhet Belgrád, hogy csatlakozási feltételként szabják meg a migránsok befogadását. Éppen ezért - folytatta a vajdasági magyar politikus - az államok döntéshozatali kompetenciájának a megtartása egy adott pillanatban szerbiai szempontból is nagyon fontos ügy lehet.

Címkék#szavazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!