Biokertészet

2016.04.11. 13:17

A vöröshagyma is hatékony gyógyszer

Bár nagy fokhagymabarát vagyok, de azt azért igazságtalanságnak tartom, hogy mindenki csak a fehér ruhás előkelőséget dicsőíti, ha a hagymák gyógyhatása kerül szóba.

Fincza Zsuzsa

Való igaz, allicinnel felvértezve több mint húszféle baktériummal birokra kel, még a megátalkodott szalmonellával és a hírhedt staphylococcusszal szemben is jók az esélyei. Kéntartalmú vegyületeivel képes méregteleníteni a lestrapált májat , no de a kénért a vöröshagymának sem kell a szomszédba mennie! Ráadásul a legoptimálisabb összetételben tartalmazza ahhoz, hogy hatékonyan megküzdjön még a gyomorfekélyt okozó bacilusokkal is. A hagymák baktériumölő hatását amúgy már Pasteur is felfedezte és népszerűsítette.

A népi gyógyászat legősibb gyulladáscsökkentő és náthaűző szere a vöröshagyma. Enyhíti a megfázás tüneteit, képes megszüntetni az orrdugulást, illóolajai ugyanis működésbe hozzák a légutak nyálkahártyájának a mirigyeit, s ezek bősz termelésbe kezdve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget.

Könnyedén megtermelhetjük magunknak a hagymamagot

Gyerekkoromban, ha kettőt tüsszentettem, nagyanyám már tette is fel főni a hagymateát. Egy jókora fejet héjastól egy kisfazék vízben fél órán át rotyogtatott, leszűrte s már tette is elém. Szerettem, mert annyi mézet kanalazhattam bele, amennyit akartam. Szokás volt a puszta hagymahéjból is gyógyteát készíteni. Az egyik változat szerint egyszerűen megfőzzük a hagyma burkolatát, majd mézzel ízesítjük. A rafináltabb módi: pirítsunk cukrot, engedjük fel vízzel és ebbe rakjuk bele a hagymahéjat és úgy főzzük meg. Ezt aztán a végtelenségig turbózhatjuk: reszelhetünk hozzá egy kis gyömbért, tehetünk bele egy darabka fahéjat, egy pici chilit, ízesíthetjük hársfamézzel. Akár szirupot is kotyvaszthatunk: egy deci vízben keverjünk el egy evőkanál cukrot, forraljuk fel és reszeljünk bele egy kisebb fej vöröshagymát. Egyszerűbb módi: a vékonyra szelt vöröshagymára öntsünk annyi mézet, hogy ellepje, fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át - a szirupból naponta többször kanalazgathatunk. A hagymás tej vetekszik a legerősebb patikaszerekkel: az apróra vágott gumót egy kis kakukkfűvel, fahéjjal, kevés vízzel forraljuk fel, 12 órán át hagyjuk érlelődni, majd nyomjuk át egy szitán, tegyük tejbe, forraljuk fel, ha kihűlt, ízesítsük mézzel.

Kevésbé ismert, hogy a hagyma az asztmára és az allergiás betegségekre is gyógyír. A héjában lévő természetes antihisztamin - kvercetin - ugyanis hatékonyan gátolja az allergiaszerű reakciókat. Ha a levesbe mindig héjastól tesszük a hagymát, beleoldódik a gyógyszer is.

Az újhagyma, a tavasz első friss zöldsége már tudja mindazt, amit az „öregek", a vitaminkészlete, ásványi anyag tartalma a legkedvezőbb összetételű. Ráadásul a fehér hagymafejeket a zöld levelekkel együtt nyersen esszük, így a vitamintartalma érintetlen marad és a gyógyhatása is jobban érvényesül. Egy jó kis biokertben tavasztól ősz végéig bőven van újhagyma, a hiányt könnyen pótolhatjuk: a kihajtott vén hagymákat elültetjük és hagyjuk virágozni, magot érlelni, amiket elvetve jókora dughagymakészletre tehetünk szert. Csak a helyes tárolása macerás egy kicsit: aprócska zöldségeknek ne legyen melegük, mert kicsiráznak, kapjanak egy kis levegőt, hogy be ne fülledjenek, de ne annyit, hogy kiszáradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!