2016.03.07. 17:05
Csicsókával lassíthatjuk szervezetünk amortizációját
Melyik az az avantgárd napraforgó, amit krumpliként használunk? Hát a csicsóka! Kevéssel beéri, a legsoványabb talajon is megél - régen a szegények krumplijaként emlegették. Még csak a tárolásáról sem kell gondoskodni - nálunk az idén elnyerte a téli túlélőversenyt: még ma is frissen bányászva kerül a tányérra.
Az előkelő francia konyhának régóta kedvelt zöldsége, ami persze nem csoda, hiszen honfitársuk hurcolta be annak idején az Újvilágból. Manapság minálunk is felfedezte magának a csúcsgasztronómia: homárral, fésűkagylóval és libamájjal társítják, olvastam: néhol még a szufléba és a panna cottába is belekeverik. Lehetőleg friss, zöldfűszerekkel ízesítsük - egyre könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen már hajt a snidling, a majoránna, a kakukkfű. Ha más zöldséggel keverjük, vegyük figyelembe, hogy a csicsóka az átlagosnál gyorsabban megpuhul és könnyen szétfő. Ha krumplipürébe keverem, a családnak a szeme sem rebben, sütöttem belőle "hasábburgonyát" és "csipszet" is, az meg senkinek sem ízlett. Készíthető belőle krémleves, főzelék, prósza akár önállóan, akár együtt krumplival vagy más zöldséggel. Én nyersen szeretem: lereszelve fokhagymával és tökmagolajjal, esetleg gyümölcsökkel lének kicentrifugálva. Figyelmükbe ajánlom, hogy a szakemberek "béltornáztató" zöldségnek is nevezik: nem emészthető ballasztanyag tartalma révén ugyanis serkentőleg hat a bélműködésre. Ami javára írandó: hosszantartó teltségérzetet biztosít, így segíti a tartós és eredményes súlycsökkenést. A csicsóka tisztítókúrák, léböjtök hasznos kelléke, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának fokozója. Étvágycsökkentő, teltségérzést biztosító és szabályozó hatásával segíti leküzdeni az evési kényszert, csökkenti az éhségérzet intenzitását.
Friss csicsókagumók idei snidlinggel - esélyük sem marad az egészségünkre fenekedő vírusoknak, bacilusoknak Fotó: Fincza Zsuzsa
Az ortopéd gumók amellett, hogy gazdagok B1-, B2-, C- vitaminban, niacinban és béta-karotinban, elegendő kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaznak, a nyomelemek közül rézből, mangánból, cinkből, vasból - s termőhelytől függően - szelénből és bórból jelentős készlettel rendelkeznek, s ezáltal- lassítják az öregedési folyamatokat, csökkentik a szervezetünk biológiai amortizációját.
Ha a zöldség kategóriában is osztanának Nobel-díjat, inulin tartalma miatt a csicsóka kapná - eddigi ismereteink szerint minden más növénynél többet, 14-16 százalékot tartalmaz e fontos szénhidrátból. Édeskés ízű, de nem cukor, és sem az ember szájában, sem emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani, vagy megemészteni. Az inulin nagyméretű, vízben oldódó rost, amely a bélben sértetlen marad. A legnagyobb hasznát a prebiotikus képessége adja, szelektív módon táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak,főként a lactobacilus és a bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára. Az inulin képes megfékezni a normál bélrendszeri mikro flórában található káros mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal jelentős betegségmegelőző szerepe van, védelmet nyújt a bélfertőzések ellen, vagy éppen segíti legyűrni azokat. A nagyméretű rostok képesek a tápcsatornákban magukkal vinni, mintegy szállítani, utaztatni és közben táplálni a hasznos probiotikus kultúrákat, ezáltal a probiotikumok és a probiotlkus készítmények hatását erősíti. Az inulinnak szerepe a bélrendszeri immunitás, s ezáltal az egész szervezet immunrendszerének erősítésére. A cukorbetegeknek is áldás az inulin, mert olyan szénhidrát-energiaforrás , amely nem emeli a vércukorszintet. Kíméli a hasnyálmirigyet, segíti annak hatékonyabb működését.