Biokertészet

2011.06.27. 11:40

Hársfavirágszüret zümmögő kórussal és harcsázó horgászokkal

A nyári napforduló egy kicsit elszomorít, míg addig örömmel figyelem, hogy minden nap egy „tyúklépéssel” korábban kel fel a nap, ezen túl az éjszaka hosszabbodását méricskélem. Dolgozni persze késő este is lehet, például a napközben leszedett meggyet nyugodtan magozgathatjuk akár éjfél után is, s ha még egy óra után sem végzünk, biztosan nem búslakodunk a későbbi napfelkelte miatt.

Fincza Zsuzsa

Szóval elérkezett az idő, amikor az „egy szabad percem sincs, annyi a dolgom” kezdetű kertészpanaszkodás – vagy inkább dicsekvés – a teljes valóságot takarja. A leérett borsó helyére ültetni kell valamit - kései sárgarépát, téli póréhagymát, feketeretket, gumós édesköményt, hónapos retket, az őszi és a téli salátafajtákat. S eljött a betakarítás, a téli tartalékok gyűjtésének örömteli, ám rendkívül strapás, novemberig tartó szezonja is. A zöldségfélék közül folyamatosan szedhetjük az uborkát, a cukkínit, még egy kevés cseresznyét is le lehet vadászni a fáról, s bár a meggyből már kompót és szörp is készült, a későbbi fajta csak most kezd érni, a málnaszüretet sem lehet halogatni, s ahogy látom, a ribiszkéét sem sokáig.

Mit tehet hát az amatőr kertbolond? Mindezt átgondolni szakít magának egy kis szabadidőt – és elmegy hársfavirágot szedni. Mert az tényleg nem tűr halasztást, hiszen a zöme már elvirágzott, de a legértékesebb, a kislevelű hársfa virága most van a gyűjtésre legalkalmasabb állapotban - sem a még zárt bimbóból, sem a túlnyílott virágból nem lesz jó tea alapanyag. A kislevelű hárs amúgy könnyen felismerhető, a levelei fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók találhatók. Fontos, hogy a virággyűjtésre kizárólag tiszta levegőjű vidéket válasszunk. A közeli falu határában lévő horgásztó környéke pont ilyen.


Már két hete megkértem Hegedűs Feri horgász barátunkat, szóljon, ha elkezdenek virágozni a tóparti hársfák. A telefonhívás megérkezett. Óvatosan szüretelgetek, nehogy belenyúljak a mézgyűjtő zümmögő kórusba, s főleg, hogy le ne törjek egyetlen gallyacskát sem, hiszen jövőre is itt akarom beszerezni a teának valót. A virágot a murvalevéllel együtt kell szedni, a levél- és ágmaradványokat viszont szárítás előtt válogassuk ki belőle. Míg lecsipegetem a reklámszatyornyi hársfavirágot, a horgászokkal, Hegedűs Ferivel és Bolla Istvánnal sorra vesszük a törpeharcsából készíthető étkeket, s kielemezzük áldásos hatásait a hársfavirágnak  - a kamilla után ez a legismertebb gyógynövény. Mindeni tudja, hogy meghűléses betegségeknél izzasztó, köptető, nyákoldó hatású.

Az izzasztó kúrához a hársfavirághoz 1:1 arányban keverjünk bodzavirágot is. A hársfa a szakirodalom szerint kiváló nyugtató és idegcsillapító, különösen álmatlanságban szenvedő idős embereknek, gyermekeknek ajánlott. Az emésztésre is jó hatással van, görcsoldó és epehajtó. Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő. A virágok főzetét a fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk, hajöblítésnél selymessé, mézillatúvá varázsolja a hajat. A hársfavirágból készült méz ugyancsak izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású. A hársfának nem csak virágát hasznosítjuk, a fa elszenesítésével készül az orvosi szén, amely bélfertőzés, hasmenés esetén bevált gyógyszer. De ezzel azért ne próbálkozzunk házilag, mint ahogy ne éljünk kizárólag csak hársfateán sem, hiszen gyógynövény, aminek a túlzott fogyasztása árthat. Fogyasszuk más teákkal felváltva.



Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!