Biokertészet

2016.07.11. 15:50

Zsályatea: ha izzadsz, ha fázol, ha beteg vagy

Most, hogy már elkótyavetyéltük az évünk és az idei nyarunk felét, aktuális, hogy a hosszú, téli estékre gondoljunk.

Fincza Zsuzsa

Először is kezdjük el gyűjteni a teának valót, aztán szárítsuk meg, hogy legyen majd mivel felidézni  a forró nyári napokat, s ha körültekintőek vagyunk, egyúttal támogathatjuk vele az egészségünket is.

Az orvosi zsálya friss levelei egész évben, így  a nagy melegben is jó szolgálatot tesznek, szerencsére kis mennyiségben tavasztól szedegethető, a télirevalót viszont most, a virágzás előtti állapotában ideális begyűjteni.   Állítólag ilyenkor van aromája teljében, amiből szerencsére szárítva sem sokat veszít.  Kiültetése utáni első évben csak egyszer, utána általában kétszer is megkopasztható, nagyon fontos, hogy mindig a fásodott részek felett vágjuk vissza. Ne szárítsuk napon, mert elveszíti színét és erejét, hozzáértők azt tanácsolják, hogy  az ágakat kössük össze és akasszuk árnyékos, szellős helyre. Elismerem,  könnyen beszélek, dehidrátorral (elektromos aszalószerkezettel)  1-2 óra alatt kiszárítom nemcsak a gyümölcsöt, a zöldséget, hanem a fűszer és gyógynövényeket  is. Az ágakról majd tépjük le a megszáradt leveleket és a gyűjteményünket sötét, jól záródó edényekben tároljuk.  Elvirágzás után a levelek kemények és kesernyések lesznek, de ha levágjuk a hajtásvégeket, nem hoznak virágot, így  egész évben szedhetjük a leveleit.

Ha egy növénynek a hivatalos nevében szerepel a doktori titulus,miként a zsálya is Salvia officinalis,  gyanakodhatunk, hogy gyógyhatású növénnyel van dolgunk. Nos, a zsálya, bár fűszernövényként is kelendő, valódi  gyógynövény.  Már az ókori görögök az összes betegségre ható csodaszernek tartották,  ami persze túlzás, de a tudományos kutatások sorra igazolják, hogy a zsályalevelek forrázata fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladás gátló képességével gyógyerővel bír sokféle kórságra.

Idén ültetett zsályabokor - csak egyszer szüretelhető. Az első évben tőrózsát növeszt, a másodikban virágzik

Antioxidáns anyagait már a konyhában is hasznosíthatjuk, lassíthatjuk vele a húsok romlását, tartósító értéke vetekszik a vegyszerekével. Bátran keverjünk hát zsályát a húsételekbe, a halakhoz, különleges, egzotikus lesz tőle az ízük és ráadásul tovább elállnak a nagy melegben. Amúgy egy kis zsályalevél a krumplinak és a tésztaféléknek sem árt, miként az emésztésünknek sem, ugyanis fűszernövény társaihoz hasonlóan nyugtatja a simaizmokat, oldja a görcsöket - émelygés és hasmenés enyhítésére is kiválóan  alkalmas.

Főleg ilyenkor nyáridőben vesszük hasznát a zsálya gyógynövények között is egyedülálló összetételének, amellyel  képes a felére csökkenti az izzadást. Több, egymástól független kutatóintézet is kimutatta, hogy az erősen izzadó egyéneknél csökkenti, a nehezen izzadóknál viszont elősegíti a verejtékezést. A zsályát persze nem csak a görögök istenítették, a rómaiak még a kígyómarást is azzal gyógyították, az arab orvosok pedig egyenesen úgy vélték, hogy salviával az emberi élet akár a halhatatlanságig meghosszabbítható. Francia kollégáik azt tapasztalták, a zsálya gyógyír az idegekre, a német kolostorokban mint az emésztési zavarok , keringési betegségek és fejfájás természetes medicináját ültették a híres gyógynövénykertjükben. A hagyományos kínai  gyógyítók is befogadták a világutazók jóvoltából megismert zsályát, ők álmatlanságot, kedélybetegséget és elmebajt, a  ayurvedikus indiai kollégáik pedig aranyeret, trippert és szembajt  kúráltak vele.

Summa summarum, a zsálya egyik leguniverzálisabb gyógynövényünk. Ha mindenre nem is jó, a legfontosabbat, az  antimikrobális (baktérium-, gomba-, és vírusellenes ) erejét tudományos kísérletek is bizonyítják. A legújabb kutatások kimutatták, hogy lassítja az öregedést és jelentős eredményeket értek el vele az Alzheimer kór kezelésében is.  Egy német kísérlet viszont azt igazolta, hogy a zsályatea éhgyomorra fogyasztva csökkenti a vér cukorszintjét, kollégáik torfájás és fogínyproblémák kezezésére is javasolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!