Borsfa

2016.09.22. 14:06

Zrínyiek földjén kirándultak

Borsfa – A határon túli magyar kapcsolatépítést ösztönző állami program keretében a Borsfai Fekete István Általános Iskola tanulói az elmúlt héten Horvátországban, a Zrínyiek nyomában jártak.

Horváth-Balogh Attila

A tanulók ellátogattak a Draškovec-i testvériskolába, ahol műsorral kedveskedtek a vendéglátóknak. Közösen megtekintették a csáktornyai Zrínyi várat és Kuršanec-ben megkoszorúzták a Zrínyi emlékoszlopot, ahol elénekelték a horvát és magyar himnuszt. A zágrábi katedrálisban tanulmányozták a Zrínyiek címereit.

A gyerekek Kuršanecben megkoszorúzták a Zrínyi-emlékoszlopot is
Fotó: Borsfai Általános Iskola

A Zrínyi-parkban, a zenepavilonban pedig históriás énekekkel szórakoztatták a járókelőket. A kirándulás során ellátogattak még a Frangepánok és a Zrínyiek által épített Trsat-i, Bakar-i és Kraljevica-i várakba. A hazaúton, Šenkovecben a Zrínyiek temetkezési helyén gyertyát gyújtottak a 450. évforduló (négyszázötven éve, 1566. szeptember 8-án halt hősi halált a lerombolt Szigetvárból kirohanó védők élén Zrínyi Miklós gróf) tiszteletére, mely méltó befejezése volt a tanulmányútnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!