Bulvár

2016.12.31. 19:38

A boldog(abb) új évért

Boldog új évet - mondjuk egymásnak ezekben a napokban. De vajon mi kell ahhoz, hogy valóban boldog legyen az előttünk álló esztendő, minden napját öröm lengje be? Erről beszélgettünk a hévízi Soborné Mosolygó Liám derű-és mosolyterapeutával.

Keszey Ágnes

Év vége felé sokan elhatározzák, hogy változtatnak életükön. Talán szinte nincs is olyan ember, aki legalább egyszer ne így várta volna a küszöbön álló új esztendőt, Ilyenkor jönnek az elhatározások és a „sok minden másként lesz”magunknak tett ígérete. Hogy egészségesebben élünk, talán változtatunk étrendünkön, sportolunk, jobban figyelünk magunkra, s másokra. Aztán csakhamar kiderül, nem is egyszerű az új évben új életet kezdeni.

- Mi emberek, hajlamosak vagyunk valamilyen évfordulóhoz kötni azokat a dolgainkat, változási lehetőségeket, melyeket valamiért nem tettünk meg, pedig érezzük és tudjuk, hogy meg kellene tenni testi-lelki egészségünk érdekében. Amikor közelednek ilyen jeles események . akár  új év, akár születésnap,, az egy támpont, hogy akkor majd elindulok. Jó, hogy vannak ilyen lehetőségeink, hogy tervezhetjük az újraindulást, életünk jobbítását – kezdte beszélgetésünket Mosolygó Liám, aki több módszer és pszichológiai irányzat ötvözésével alakította ki saját segítő technikáját. Tanácsokat is sorolt, mi minden kell ahhoz, hogy kisebb vagy nagyobb terveink valósággá váljanak.

Fotó: Keszey Ágnes

- Fontos, hogy legyen célunk, mert ha nincs, nem tudunk célba érni. Határozzuk meg, hova szeretnénk eljutni Tűzzünk ki egy időpontot. Ha nincs konkrét dátum, az ember halogat, hogy majd, majd. Ha van, akkor az ember hajt, hogy megvalósítsa akkorra. Ahhoz, hogy célba tudjunk érni, komoly munkát jelent. Az a lényeg, hogy kellően legyünk motiváltak: tudjuk, mit miért akarunk elérni. Amikor az ember elindul, ez megvan, de a motivációt folyamatosan ébren kell tartani. A napi dolgaink között annyi mindennel foglalkozunk, annyi hatás ér bennünket, hogy bizony előfordul, hogy az ember elfárad, elcsügged, elmegy a kedve- részletezte.

S ilyenkor talán fel is adjuk az álmainkat, s visszatér minden a régi kerékvágásba. A segítő szakembernek ilyen helyzetekre is van tanácsa - melyet ő maga is alkalmaz, s mindenkinek javasol, hogy át tudja lendíteni magát a holtponton.

- Ilyenkor a gondolataimat tudatosan olyan téma felé irányítom, amit szeretek, amitől boldog vagyok, amiért hálás lehetek. A gondolataink irányítása meghatározza, hogyan éljük az életünket. Ha kigondoltunk valamit, annak energiát adunk. Szabad döntésünk van, mi határozhatjuk meg, minek adjuk az energiát: a lehangoltságnak, fásultságnak, vagy a haladásnak, a cél elérésének, a motivációnak.

S bár az élet dolgainak, történéseinek alakulását nem mindig tudjuk befolyásolni, ,Mosolygó Liám azt hangsúlyozza: hogy reagálunk, az csak rajtunk múlik.

- Megbántódunk, megsértődünk, visszük magunkkal a fájdalmat egy életen keresztül? Vagy megtörtént dologként kezeljük, levonjuk , a tanulságot, elengedjük és továbblépünk? Rájöttem, hogy igenis tehetünk azért, hogy az életünket derűsen, harmonikusan, egészségesen éljük - hangsúlyozza a mosoly-és derűterapeuta, aki úgy fogalmaz: ő fel szokta írni receptre a mindennapi mosolyt mindenkinek saját magának.

- Ha mosolyra húzzuk a szánkat, a szemünk automatikusan elkezd mosolyogni. A szem a lélek tükre- innentől a lelkünk is mosolyog. Kezdjük így a napot: ahogy felkelünk, álmosan, kócosa, pislogva dobjunk magunknak egy pár mosolyt tükörbe és élvezzük. Nem is olyan egyszerű, de ha magunkra nem mosolygunk, miért várjuk, hogy más ránk mosolyogjon? -kérdi.

- Azt mondta, rajtunk múlik, hogyan szemléljük a világot, hogyan reagálunk a problémákra. De ha valaki úgy érzi, hogy gödör mélyén van, nem látja a problémáiból kivezető utat, a célokat, hogyan tudja átformálni a gondolatait?

- Nagyon egyszerű és nagyon hatékony módszer ajánlok. Amikor nehéz helyzetben vagyunk, a külvilágtól várjuk a segítséget- van, amikor jön, van, amikor nem. .Saját magunkban kell megtalálni az erőt, amivel ki tudjuk magunkat húzni a gödörből. Aki nehéz helyzetben van, keressen valakit, akinek segíthet. Bármilyen egyszerű dolgot: átmenni az utcán, felvinni a csomagját, egy jó szót szólni: bármilyen kis dologgal  lehet segíteni. Akármilyen kicsi is a tett, rögtön feléleszti bennünk az érzést, hogy „én fontos vagyok”, tudok segíteni a másiknak, jobbá tudom tenni a pillanatát, az életét. Ez az erő, ami úgy kipattint bennünket a gödörből, hogy hihetetlen, De azt javaslom, ne higgyék el nekem - próbálják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!