Bulvár

2016.05.13. 08:03

Amerika Kapitány: Polgárháború - Érett sztori, látványos akciók és sok-sok hős

Idén már láthattuk szuperhősök gladiátorküzdelmét a Batman vs Superman képében, ami a DC filmes univerzumának csak egy alsó lépcsője volt. Most itt a Marvel válasza, a jól ismert arcokkal. Persze új jövevények is akadnak, de vajon nem lesz ettől túlzsúfolt és zavaros a film? Szó nincs róla!

Péter Zsombor

A Bosszúállók hiába mentették meg az embereket számtalan alkalommal, rombolásuk rengeteg ártatlan életet követelt. Éppen ezért a kormány szabályozni akarja a működésüket, hogy csak akkor lehessen bevetni őket, amikor engedélyt kapnak rá. Hőseink két csapatra szakadnak. Amerika kapitány (Chris Evans) főként barátja, Bucky (Sebastian Stan) miatt nem akar egyezkedni, Vasember (Robert Downey Jr.) szerint azonban kellenek szankciók. A belviszály felborítja az eddigi rendszert és a Bosszúállók egymásnak esnek. Miközben ez mind csak egy terv része.

Amerika Kapitány (Chris Evans) vs Vasember (Robert Downey Jr.)

Anthony és Joe Russo rendezők nem kis fába vágták a fejszéjüket, hiszen nem elég, hogy egy igen összetett sztorit kellett vászonra vinniük, a számos hőst is úgy kellett beépíteniük a cselekménybe, hogy ne menjen az egységesség rovására. Aki jártas a Marvel univerzumban, annak a többség nyilván ismerős lesz, de vannak új szereplők. Kérdés volt, mennyire lesz szimpatikus Fekete Párduc, illetve miként vizsgázik az új Pókember. Nos, jelentem mindketten jelest kapnak. A Párduc tiszteletet parancsoló, magasztos hős, akinek már most nagyon várom a különálló filmjét. Pókember pedig végre olyan, amilyennek lennie kell. Az ő jelenetei zseniálisak, szórja a poénokat, megvillantja a képességeit, tehát hozza, amitől szeretni lehet a karaktert. A történet a második Amerika kapitány-film szálán halad tovább, ami szuper lépésnek bizonyult. A látványos akciók mellé szövevényes krimi/thrillert kapunk, amiben az igazi gonosz a háttérből ténykedik. A tempó emiatt kicsit lassabb néhol, de cserébe kiváló a történet, aminek egy-egy fordulata komolyan képes meglepetést okozni. Ráadásul végre nem az ország vagy a világ elpusztítása a cél, egy sokkal egyszerűbb dolog motiválja a negatív hőst. Ami leginkább összefoglalja a Polgárháború frappáns felütését, az a felek eloszlása. A bevetésre kész, mindig becsületes Kapitány most lázad és szembe megy a törvénnyel, az önfejű és szabad szájú Vasember pedig a megkötésekre szavaz. Mivel a film címe Amerika Kapitány, ezért nyilvánvalóan feléje húz az igazság, de Russo-ék megadják a döntés szabadságát, nem erőltetik a nézőre, hogy kinek a pártját fogják.

A Polgárháború továbbra is hozza, amit a Marvel filmekben szeretni, illetve kicsit unni lehet. A bevett biztonsági játékot, a szokásos könnyed kivitelezést, a laza humort. Ennek ellenére vannak meglepően sötét pillanatai a filmnek, amik nagyon tetszettek, s örültem, hogy képesek voltak meglepetést okozni. A Russo testvérek sikerrel vették az akadályt és az eddigi legösszetettebb művet hozták tető alá a Marvel égisze alatt. Remek, érett sztori, változatos újdonságok, látványos akciók és sok-sok hős, mégsem érezzük túlzsúfoltnak az összképet. Minőségi popcornmozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!