Bulvár

2017.07.23. 18:30

Hagyományt szeretne teremteni az alapítvány Csörnyeföldön

CSÖRNYEFÖLD - Ünnepi szentmisével és kispályás focitornával kezdődött a vörcsöki búcsú, s Hegyi 7 Próbával, vagyis az erős emberek versenyével fejeződött be a szombati rendezvény. Közben kulturális műsorok is színesítették a kínálatot.

Gyuricza Ferenc

A program szervezője a Kerkaszentkirály Községért Kulturális Alapítvány volt, mivel a Vörcsök-hegy közigazgatásilag Csörnyeföldhöz tartozik, de az itteni szőlőbirtokok jelentős része kerkaszentkirályi tulajdonosok kezében van.

- Valamikor búcsújáró hely volt a Vörcsök-hegy, van is itt egy útmenti kereszt, ami előtt gyakran megálltak imádkozni az erre járók - mondta Völgyi Éva Csilla, a búcsúi program szervezője. - Ebből kiindulva arra gondoltunk, jó lenne egy közösségi hagyományt teremteni, hogy legyen ok egymást ünnepelni, s egy eseménydús napot egymás társaságában a hegyen eltölteni.

A búcsú ünnepi szentmisével kezdődött, amit Tüske József tornyiszentmiklósi plébános celebrált, majd kispályás focitornát tartottak a hegyháton, melyet a Kerkaszentkirály Old Boys csapata nyert meg. A délutáni kulturális műsorban a Kelta Álom ír sztepp tánccsoport, az eszteregnyei Őszi Rózsa Dalkör, illetve az Olajbányász Nyugdíjas Klub működött közre, s ezzel párhuzamosan játszóház, valamint kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket. A búcsúi program zárásaként idén is megrendezték a Hegyi 7 Próbát, amely során kiválasztottak a hegyhát legerősebb emberét. A nevezőkre többek között hébérből borvétel, rönkfűrészelés és vizes puttony cipelése vagy éppen a víz kádból kádba történő átmerése várt.

A kulturális programok egyik közreműködője az eszteregnyei Őszi Rózsa Dalkör volt Fotó: Gyuricza Ferenc

- Ezeket a feladatokat úgy állítottuk össze, hogy valamilyen módon kapcsolódjanak a szőlőműveléshez, az itteni régi életmódhoz, s persze kellően érdekesek legyenek ahhoz, hogy a nézők is élvezzék- tette még hozzá Völgyi Éva Csilla. - Nincs előzetes jelentkezés, de így is mindig akadnak olyan vállalkozó szelleműek, akik benne vannak egy kis tréfás erőpróbában, egymást húzzák bele a versenybe a férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!