Nyár közepétől szinte ősz végéig eltart a befőzési időszak, kezdve a korábban érő cseresznyével, uborkával, meggyel, aztán jön a paprika, paradicsom, a barack és társaik.
Az ősz a betakarítás ideje, a gondos gazdák, termelők már nyár közepétől gyűjtik a zöldséget és a gyümölcsöt. Ezek aztán befőzve, aszalva, szárítva, lekvárként, savanyúságként várják a kamrák polcain, hogy télen elfogyasszák őket.
A Tápláló Szeretet program keretében csaknem 1200 üveg házi készítésű befőttet, szörpöt, savanyúságot adtak át nógrádi nyugdíjasok csütörtökön a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE).
Itt a befőzési szezon, eper, málna, cseresznye, meggy és barack kínálkozik a dunsztosüvegbe, hogy csak néhány finomságot említsünk. Egy darabka nyár, amit aztán télen jó levenni a polcról és megízlelni.