Nem parkoltak tilosban az M7-esen traffipaxozó zsaruk

Nem sértettek szabályokat a rendőrök, amikor az M7-es zalai szakaszán sebességet mértek oly módon, hogy autójuk a leállósávban parkolt, a műszer pedig a vízelvezető árokból figyelte a forgalmat.

MTI

Ezt mondta ki szerdán jogerősen a megyei bíróságon dr. Vértényiné dr. Futó Gabriella bírónő.

Mint korábban foglalkoztunk vele, egy somogyi autós - akit tavaly augusztus 27-én délután 181 km/órás tempóval mértek be és 50 ezer forintra büntettek - kezdeményezett eljárást a rendőrök ellen. Nem vitatta a szabályszegését, de úgy látta, a rendőrök is jogot sértettek. Panaszát a rendőrség két szinten is elutasította, így fordult a bírósághoz.

Álláspontja szerint a rendőrök a záróvonalat átlépve foglalták el helyüket a leállósávban, ráadásul útnak nem minősülő területre hajtottak le, ami az autópályáról tilos. Emellett úgy vélte, a felállított műszert kezelő rendőr mozgása gyalogosközlekedésnek minősült, ami szintén tiltott az autópályánál. Végezetül állította, a sebesség mérése nem forgalomellenőrzés, ami egyébként jogszerűvé tette volna ott a rendőrök ténykedését.

Utóbbi megállapítását egyszerű fogalomértelmezéssel cáfolni lehetett, hiszen a forgalom ellenőrzése a szabályok betartásának kontrollját jelenti, s ebbe beletartozik a sebesség mérése is. A kereset többi részét is elutasította a bíróság. Egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a sebességmérés körülményeit konkrét jogszabály nem határozza meg, így a közlekedésre vonatkozó általános előírásokból lehet kiindulni. Ezekből viszont megállapítható, hogy a sebességet a közlekedés biztonságát, zavartalanságát nem veszélyeztetve lehet mérni. E feltételnek a rendőrök eleget tettek.

Nem sértettek jogszabályt, amikor a leállósávba hajtottak, mert az út szélét jelölő fehér csíkot lépték át, ami nem záróvonal. A méréshez a műszert a szalagkorláttal elválasztott, betonozott vízelvezető árokba állították fel, ami nem az út része, ahol tiltott lenne a gyalogosközlekedés, ám itt nem ez, hanem forgalomellenőrzés történt. Amivel kapcsolatban a KRESZ annyit ír elő, hogy az ennek során használt járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen. Ez is teljesült. Mindezek alapján a keresetet mint megalapozatlant elutasította a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!