Életmód

2015.07.29. 12:52

A rendszertelen alvás és a rák

London - A hollandiai Erasmus Egyetem kutatói egérkísérletekben egyértelműen kimutatták, hogy a rendszertelen alvásrend rákot okoz.

A Current Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a váltott műszakban dolgozók esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki daganatos betegség.

A kutatók úgy vélik, hogy soha nem szabadna váltott műszakban dolgozni azoknak a nőknek, akiknek családjában nagyobb a mellrák kockázata. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy további kutatások szükségesek emberek körében, hogy állatkísérleteik beigazolódjanak olvasható a BBC News honlapján.

Az állatkísérletek adataiból az is kiderült, hogy a rendszertelen alvás miatt az állatok 20 százalékkal súlyosabbak voltak annak ellenére, hogy ugyanannyi ételt fogyasztottak, mint a kontrollcsoport.

A rendszeres, pihentető alvás fontos az egészség megőrzéséhez. Illusztráció: thinkstockphotos.com

Korábbi tanulmányokból már kiviláglott, hogy a váltott műszakban dolgozók és a légi utaskísérők körében magasabb a betegségek mint például a mellrák kockázata. A kutatók feltételezése szerint ennek egyik oka, hogy a szervezet belső ritmusa, belső órája felborul, ez pedig megnöveli a megbetegedés veszélyét.

Legújabb állatkísérleteikben a szakemberek kimutatták, hogy hajlamosabbá váltak az egerek a mellrák kifejlődésére, ha belső órájuk hetente 12 órás késésben volt egy éven keresztül. Az egereknél általában 50 hét után alakult ki daganat, ám azoknál az állatoknál, amelyek alvásrendjét megzavarták, a daganat nyolc héttel korábban fejlődött ki.

Ez az első tanulmány, amely egyértelműen kimutatja a kapcsolatot a krónikus fény-sötétség megfordulás és az emlőrák között írták a szakemberek. Kutatási eredményeiket ugyan bonyolult emberekre kivetíteni, de a szakemberek úgy becsülték, hogy hasonló hatásokat feltételezve az ember 10 kilogramm súlytöbbletre tehet szert, vagy a kockázatos nők esetében öt évvel korábban alakulhat ki daganat.

Olyan helyzetben, amikor egy családban nagyobb a mellrák kockázata, semmi szín alatt sem tanácsolnám ezeknek az embereknek, hogy légi utaskísérőként vagy váltott műszakban dolgozzanak hangoztatta Gijsbetus van der Horst, az Erasmus Egyetem orvostudományi központjának szakembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!