Életmód

2015.02.22. 08:55

Edzés, kenguru módra - Tíz éve űzik Zala megyében a kangoo sportot

Tíz éve, hogy Zala megyébe is betette lábát, helyesebben beszökkent a kenguru fitnesz, vagyis a kangoo.

Magyar Hajnalka

– Ma már rengeteg lehetőség nyílik az egészségmegőrző sportra, de sokan csak ideig-óráig élnek vele. Ezért fontos, hogy már gyerekkorban beépüljön a napirendbe a mozgás, aminek megszerettetésére különösen alkalmas a kangoo – mondja Fallerné Márkus Lívia, a kangoo megyei képviselője, aki testnevelőként, moderntánc oktatóként és fitnesz edzőként egyaránt elkötelezett híve az egészséges életmódnak. – A speciális cipőkben szökdécselve a gyerekek könnyedén megszeretik a mozgást, miközben az alap képességeik – ritmus, egyensúly, koordináció – is fejlődnek. A felnőttek pedig rövid idő alatt érhetik el a hőn áhított fitt közérzetet és a megfelelő állóképességet. A rohanó életmód, az időszűke miatt gyorsan szeretnénk jól kinézni, sokan nem tehetik meg, hogy heti több órát töltsenek személyi edzővel, vagy fussanak. A kangooval azonban heti két alkalom elegendő a fittség eléréséhez és egészségünk megőrzéséhez.

Fallerné Márkus Lívia

Az irányzatok a fitnesztermekben is gyorsan váltják egymást, de úgy tűnik, a kangoo marad. Az edző szerint ennek az a legfőbb oka, hogy aki felveszi a cipőt, azonnal mosolyog. További előnye, hogy az edzést nem követi izomláz, nincs sérülés. Az edzések alatt a cipő beállításának köszönhetően mindenki szabályozni tudja a saját terhelését, maga szabja meg, hogy erősebben vagy könnyebben szeretné az adott gyakorlatot végezni. Mint mondja, kangoozni mindenki tud, csak legfeljebb még nem próbálta.

– A kangoo jó megoldás a kívánt testsúly eléréséhez, a test karbantartásához az izmok tónusának fokozásához – folytatja Fallerné Márkus Lívia. – Néhány divatos mozgásformával ellentétben egyszerű, és kezdő szinten is fejlesztő hatású. Sokan azt gondolják, hogy az ugrálás a lényege, de ez tévedés, a lépegetés, a finom, tompított rugózás a leghatékonyabb gyakorlat. A kangoo élen jár az ízületek védelmében, ami minden életkorban fontos.

Fekete Ildikó kangoo oktató (a tükör előtt) immár öt éve tart edzést a volt Apáczai ÁMK-ban. Fotó: Pezzetta Umberto

A tíz év alatt több ezer ember próbálta ki e módszert, bemutatókat tartottak fesztiválokon, egészségnapokon. A jövőben mobil órákat szeretnének tartani munkahelyeken, baráti társaságoknál, bízva a módszer kapcsolatépítő erejében. Fantáziát látnak az otthoni használatban, s örülnének, ha a mindennapos testnevelés részeként minél több gyerek számára is elérhető lenne.

Zala megyében több helyszínen, több instruktor segíti a módszer terjedését. Nagykanizsán, Letenyén, Csesztregen, Lentiben, Zalakaroson egyaránt jelen vannak, legközelebb Hévízen tervezik meghonosítani az edzésformát. Zalaegerszegen, Keszthelyen és Nován Fekete Ildikó oktató népszerűsíti a kangoot.

A módszer titka a cipőben rejlik. Futni, kocogni is lehet benne

– A megyeszékhelyen öt éve tartok edzéseket, a kerek évfordulóra meglepetés órákkal készülök – mondja Fekete Ildikó. – Több olyan hölgy is akad a csoportban, akik öt éve járnak, ott voltak már az első órán is. Azért ragaszkodnak ehhez a sporthoz, mert az edzés vidámságot ad, nem az erőlködés, a szenvedés határozza meg a hangulatot. Jó érzéssel tölt el, hogy sok embernek sikerült megváltoztatnunk a sportolással kapcsolatos eddigi, kevésbé örömteli tapasztalatait. Bár már öt éve jelen vagyunk a megyeszékhelyen, azért ha a speciális cipőinkben a kerékpárúton kifutunk az Alsóerdőre, még alaposan megbámulnak bennünket az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!