Életmód

2016.08.28. 20:00

Edzés, másképpen - A fiatal generációk többsége gyógytestnevelésre jár

Zalaegerszeg - Különleges erőnléti edzést tartott csütörtökön a Csácsbozsok-Nemesapáti SE utánpótlás csapata. A fiatalok - egy országjáró programnak köszönhetően - olyan speciális eszközöket ismerhettek meg, melyek által egyensúlyérzékük és koncentráló képességük egyaránt fejlődhet.

Németh Diána

A tréning bemelegítő gyakorlattal kezdődött. A gyerekek olyan eszközökön futottak végig, melyek rugalmas, puha felületük miatt nehezítették a mozgást.

- Nagyon jól éreztem magam, ugyanakkor éreztem, nehezen tudtam egyensúlyozni, mert a rúgásra is koncentrálnom kellett - mondta Szőke Bence, az ifi csapat egyik tagja.

A gerincoszlop stabilitásának biztosításában részt vevő izmok erősítését szolgáló eszköz Amerikából származik. Gyógytornászok, sportszakemberek fejlesztették ki és eleinte a rehabilitációban alkalmazták. Ezt mára már személyi edzők, és élsportolók is előszeretettel használják. A gyerekek körében népszerűek voltak ezek a kiegészítő kellék is, melyek ugyancsak az egyensúly megtartásában segítettek. Volt, aki vízzel teli tárgyakat emelt, mások köteles feladatban próbálták megállni a helyüket.

Az instabil eszközökkel történő mozgás a koordinációt, egyensúlyérzéket javítja. Előtérben Darabos Dilen és Szűcs Bence Fotó: A szerző

- Nagyon megerőltető gyakorlat volt, de átmozgatott teljesen - mesélte Sipos Róbert.

Tihanyi Krisztina 12 éve foglalkozik a még mindig különlegesnek számító edzésmódszerekkel. Mint mondja, voltaképpen afféle testtudatos tréningről van szó.

- Nagyon fontos egy sportolónak a testtudata, mivel hogyha nem tud megfelelő energiákat áramoltatni a testében, akár a törzsizomzatával a végtagok irányába, akkor a koordinációja, a gyorsasága, robbanékonysága is lassulhat. Nagyon fontos, hogy ezt már a korai fejlesztési szakaszban, akár 3 éves kortól elkezdjük - tanácsolja a szakember. - 13-14 éves kor után már speciális módszerekkel, összetett kiegészítő edzésekkel lehet csak a stabilizációt, koordinációt fejleszteni. A fiatal korosztály nagy része sajnos gyógytestnevelésre jár a különböző gerincfájdalmak miatt. Ezeknek az eszközöknek a segítségével javíthatunk az állapotukon. A legfontosabb, hogy időben elkezdjük alkalmazni és akkor megelőzzük a problémát.

A gyerekek a kapura lövést és a fejelést is gyakorolták. Tihanyi Krisztina pedig elégedett volt a zalaegerszegi focisták hozzáállásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!