Életmód

2015.07.10. 17:18

Gyógy-és fűszernövény napok Zalaszentlászlón

Zalaszentlászló - Nyílt kert, gyereksarok, gyógynövények és azokból készült termékek bemutatója és vására kezdődött pénteken Zalaszentlászlón.

Keszey Ágnes

Fatér Balázs szervező a településen is megtalálható gyógynövényekkel a kezében, abban a kertben, melyet példaként szeretnének a vendégek elé tárni. Fotó: Keszey Ágnes

A pénteki program keretében a 450 hektárnyi területen több mint húsz éve biogazdálkodást folytató Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője tartott előadást. Mint mondta: agrármérnökként azért fordult a nagyüzemi gazdálkodástól a biotermelés felé, mert úgy gondolja, hogy a mezőgazdasági szakembereknek nagy a felelősségük abban a tekintetben, hogy milyen élelmiszereket tesznek az emberek asztalára.

– Több tanulmány foglalkozik azzal, hogy az intenzív nagyüzemi mezőgazdaság pusztító. Csökkenti a biológiai sokféleséget, melyre elemi szükségünk van a fenmaradáshoz, a vegyszerek pedig szennyezik a talajt és a vizet. A legsúlyosabb probléma azonban az, hogy a vegyszerek maradványai és bomlási termékei kisebb vagy nagyobb mennyiségben az élelmiszerekben is megtalálhatók. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor mit eszünk – mondta a szakember.

Utalt egy számításra is, miszerint egy nem bioélelmiszert fogyasztó átlagos ember évente 2,5 kilogramm vegyszert fogyaszt el.

– E szerek idővel allergiákat, betegségeket okozhatnak. Ezért nem mindegy, hogy mit eszünk – hívta fel rá a figyelmet az előadó.

Ács Sándorné hozzátette: míg világszerte rohamosan növekszik az érdeklődés a biotermékek iránt – egyes országokban akár negyven százalékkal is –, addig hazánkban a kiváló adottságok ellenére tavaly hétezer hektárral csökkent azon területek száma, ahol biogazdálkodást folytatnak, így jelenleg 117 ezer hektáron teremnek bionövények. A szakember szerint ez a tendencia a támogatások hiányára vezethető vissza.

Bár egyre többen keresik a biotermékeket, hazánkban csökken azoknak a termőterületeknek a mennyisége, ahol vegyszermentes gazdálkodást folytatnak, mondta Ács Sándorné. Fotó: Keszey Ágnes

A zalaszentlászlói gyógynövénynapok főszervezőjétől megtudtuk: a vasárnap délutánig tartó programsorozat keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a természet számos kincsével.

– Lómentát, bodzát, diót, aranyvesszőt, fagyöngyöt, csipkebogyót, orbáncfüvet, csattanó maszlagot és például terjőke kigyósziszt (melynek főzete hasmenés ellen jó) is láthatnak a másfél kilométeres gyógynövénytúra során a résztvevők. Ebből is látszik, milyen gazdag a természet – mondta Fatér Balázs, a Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezet vezetője.

Az érdeklődők készíthetnek gyógynövényes szappant, krémet, fűszerolajat, illatos öblítőt. Előadásokra is várják a közönséget, melyek közül a szervező kiemelte a népi orvoslásról és a vadon élő, ehető növényekről szóló programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!