Életmód

2017.01.31. 15:08

Gyöngyposta a méhnyakrák ellen

Zalavár – A település minden, az érintett korosztályba tartozó diáklány megkapta a méhnyakrákot okozó, HPV elleni oltást- ez is kiderült a Mályvavirág programon.

Keszey Ágnes

Zalavár már nem először csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány  országos programjához. Így a Mályvavirág-gyöngyös települések sorában kedden az általános iskola hetedik, nyolcadik osztályosainak és a falu hölgylakosainak számára rendezett programon a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeivel ismerkedhettek a  jelenlevők. A méhnyakrákot okozó HPV-ről szóló előadáson elhangzott: a vírus kortól és nemtől függetlenül mindenkit megfertőzhet. Az ellene ajánlott oltásról is szó volt, s ugyancsak erről  szólt az iskolásoknak szervezett   játékos vetélkedő.

Berényi Boglárka és Gábor Lili is készítette a virágos díszítést a Gyöngyposta borítékjára

- A cél az,  felhívjuk a figyelmet, hogy méhnyakrákban egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia Magyarországon.  Évente négyszáz haláleset történik: elveszítünk édesanyákat, nagymamákat,  barátnőket. Holott ha élnénk a megelőzés lehetőségével, ennek nem kellene így történnie- emelte ki Návai Lászlóné védőnő.

A vidám hangulatú, de ismeretközlő vetélkedőn a gyerekek megtudhatták: a méhnyakrák 70-80 százalékát  a Humán Papillóma Vírus két fajtája, a 16 és 18-os jelű okozza. Ezek ellen van az oltás, melyet kétszer adnak be: az első után fél évvel még egy szükséges, hogy kialakuljon a védettség.

Orsós Panna és Bogdán Vivien a vetélkedőn Mályvavirág nap

- 2014 óta kérhetik a szülők gyermekük számára az oltást. Ez nem kötelező, de amennyiben a szülő ezt igényli, akkor az állam ingyenesen biztosítja a hetedik osztályos, tizenkettedik életévüket betöltött lányok számára. Itt Zalaváron minden gyermekünk megkapta az oltást, mióta ez a lehetőség megvan- mondta el érdeklődésünkre védőnő.

A Mályvavirág programon a szűrés fontosságáról is szó esett, csakúgy, mint arról, hogy  változatos és egészséges táplálkozással, mozgással és a lelki egészség megőrzésével is lehet erősíteni szervezetünket, hogy ne okozzon betegséget, ha valaki elkapta a vírust,  ugyanis évek után okoz(hat) csak tüneteket. A faluban rendszeresen szerveznek szűrővizsgálatot, így a  magukra figyelő  hölgyeknek nem kell elutazniuk ezért egészségügyi  intézménybe.

Kőnig Zoltán, Molnár Dániel és Návai Lászlóné a vetélkedőn Mályvavirág nap

A Mályvavirág nap résztvevői  a szűrésre  felhívó üzenetet, Gyöngypostát is indítottak  édesanyjuknak, nagymamájuknak, rokonaiknak, ismerőseiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!