Életmód

2015.09.21. 14:27

Igazság itt és ott

Éjt nappallá téve tájékoztatnak szóvivők, miniszterek, sőt odaát még a kormányfő is mindennapos vendég az állami televízióban.

Mihovics József

Az érintettek megnyilatkozásait nyilván a média rendületlenül továbbítja a néző felé – ez a dolga. Újsütetű riporterek tudósítanak a határ mindkét oldaláról hol tárgyilagosan, visszafogottan, hol pedig túllelkesülten, bizonyítandó, hogy nekik pedig mindig is a képernyőn a helyük. Szózuhatag itt és ott is! Ember legyen a talpán, aki eligazodik benne, főleg ha mindkettőt figyeli, nézi.

Abban talán mindkét oldalon egyetértenek, hogy a horvát fél az első huszonnégy óra alatt csődöt mondott, már ami a migránsok fogadását, elhelyezését illeti. Alaptalannak bizonyult az önbizalomtól duzzadó ígéret, hogy a határ déli oldalán felkészülten várnak mindenkit. Optimizmusok pillanatok alatt elillant. Jött a B terv, sőt újabban a C is szóba kerül, ami annyit tesz, hogy szélnek eresztik a szerencsétlen emberek tízezreit, s menjenek, amerre akarnak, tudnak. Ők egyébként is állandóan konzultálnak a másik féllel, így a magyar belügyminisztériummal. Ám idehaza határozottan cáfolják mindezt, állítván: szó sincs egyeztetésről, egyenesen ide zudítják a menekültek, kész tények elé állítván a magyar hatóságokat.

A magyar kormányfő megbízottja és a szóvivő is a szemükre veti, hogy durván megsértik a nemzetközi jogot. A vonatra utalnak, amely ezer menekülttel és negyven felfegyverzett rendőr kíséretében engedély nélkül hajtott be Magyarbólyra, ráadásul a szemafor piros jelzése ellenére. A magyarországi kommunikáció szerint a határjog megsértőit lefegyverezték, a mozdonyvezetőt őrizetbe vették. Az érintettek csak alapos kihallgatás után szabadultak. És mit ,,kommunikál” a másik oldal? A MUP (ottani belügyminisztérium) szerint nem igaz az őrizetbe vétel, hisz embereik rövid kihallgatás után visszatértek eredeti posztjukra. Egyébként is Zágráb úgy tudja, előre bejelentett esetről van szó, amit a magyar rendőrség vezetője tudomásul vett. Különben is a ,,policija” emberei rendet és a nyugalmat védték a vonaton – így a horvát indoklás -, ami az ottani kormányfő szerint dicséretet érdemlő eset. Ő azonmód személyesen is gratulált nekik, kezet fogva velük. (Időközben nyilvánosságra került egy video, amely bizonyítja: a horvát és magyar rendőrök egyeztettek egymással a vonat Magyarországra érkezése előtt.)

És ez még csak a kezdet a két uniós ország migránsokkal kapcsolatos disszonanciájában. Mi lesz később, ha hosszan elhúzódik, azaz eszkalálódik a helyzet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!