Életmód

2016.10.23. 17:15

Néhány tipp, hogyan előzheti meg a hajhullást

Zalaegerszeg - A nők vonzó megjelenésének, szépségének egyik jelképe az egészséges, dús hajkorona.

Németh Diána

Hajunk mennyisége, s minősége a genetikai tényezőkön kívül attól is függ, hogy hogyan védjük, ápoljuk, valamint jól tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat. Az őszi időszakban intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk, aminek okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Hohl Györgyi bőrgyógyász főorvos ad tájékoztatást.

- A lombhullással egy időben sokan tapasztalhatnak intenzív hajhullást ősszel. Ez a jelenség azonban tudományosan nem bizonyított. A hajvesztés bőrünk, szervezetünk megújulásának a terméke, ami folyamatos változás következménye - magyarázza a szakember. - Különböző ciklusokban zajlik, s a növekedési fázis akár évekig is tarthat. Általában akkor észleljük, ha a megszokottnál több hajat veszítünk, ilyenkor a nyugalmi fázis áll fenn. Ezek a ciklusok nem pontosan követik egymást. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha napi 100-nál több hajszálat hullajtunk el vagy foltokban hullik a hajunk.

Az egészséges táplálkozás a hajkoronánk minőségére is kihat   Fotó: Pezzetta Umberto

- Mi a teendő, ha valaki ezt tapasztalja?

- Ilyenkor mindenképpen azt ajánlom, hogy forduljanak szakorvoshoz, aki a bőrgyógyászati vizsgálat alapján minden esetben a számunkra legoptimálisabb terápiát javasolja. Ez lehet gyógyszeres kezelés, vagy különböző helyi készítmények alkalmazása. Elsőként úgy gondolom, hogy laborvizsgálat szükséges. A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A vérkép alapján kiderül, vashiány, pajzsmirigy betegség vagy valamilyen fertőzés okozza a problémát. Tehát mindenképpen kivizsgálás indokolt.

- Mik a tapasztalatok?

- Az esetek nagy részében nem találunk nagyobb bajt, helyi kezeléssel lehet csökkenteni ezeket a panaszokat - mondja dr. Hohl Györgyi. - Bizonyos hajszeszek a helyi vérbőséget fokozzák, de a bedörzsölő szerek és a hajvédő vitaminok is hatásosak. Ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni. Természetesen oda kell figyelni a külső károsító tényezők kiküszöbölésére is.

- A hajhullás összefügg a táplálkozással?

- A szervezetünk egészének fontos az egészséges táplálkozás. Ha valaki nem eszik elegendő vitamindús táplálékot, az bizony hajhullást is eredményezhet. Igyekezzünk kiegyensúlyozottan, változatosan enni. Ügyeljünk arra, hogy tányérunkra sokféle, értékes tápanyagban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag étel kerüljön.

- A stressz is hatással lehet a hajhullásra?

- Igen, a stressz az mindenféle betegségre kihathat. Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Nyilván ezeknek van alapja. Az egészséges táplálkozásra hívnám fel a figyelmet. Ha nem is kerül el bennünket az őszi hajhullás, időtartamát és mértékét csökkenthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!