Foci

2014.11.15. 08:51

Ajka – ZTE FC: a 94. percben mentett pontot az Ajka

A labdarúgó NB II 14. fordulójában az Ajka-ZTE FC találkozón a hazaiak a 94. percben hiúsították meg a zalaiak első idegenbeli sikerét.

Kerkai Attila

Az FC Ajkának és a ZTE FC is volt már jobb szezonja, mint a mostani. Az Ajkának az NB II-ben, hiszen ennél magasabb osztályban még nem szerepelt az együttes, míg a ZTE FC-nek eleve az, hogy csak a másodosztályban szerepel, ez múltjához képest óriási visszalépés. A mostani szezonban mutatott játéka alapján viszont az egerszegiek sokkal jobb helyezésben, mint a jelenlegi 9. pozíciójuk, nem is reménykedhettek. Egy hete viszont edzőt váltottak a zalaiaknál, ugyanis Lőrincz Emil lemondott a posztjáról, a klub vezetése pedig „visszahívta” azt a Lendvai Miklóst, aki a nyárig irányította a ZTE FC munkáját és ezt követően utánpótlás szakmai igazgatóként tevékenykedett a klubnál. Az ő habitusától várják, hogy az ősz hátralévő két fordulójában a kék-fehérek eredményesebben szerepelnek majd.

Az Ajkánál is edzőt váltottak, csakhogy néhány héttel korábban, amikor Klement István ajánlotta fel lemondását és ezt követően Zoran Kuntics vette át a csapat vezetését, aki mostanáig három mérkőzésen ült a Veszprém megyeiek kispadján, s eddig mindhárom végeredményből gyűjtött egyet csapatával, sorrendben: vereség, győzelem, döntetlen. Az Ajka a 12. helyen áll, de csak két ponttal (14) van lemaradva szombati ellenfele mögött, úgyhogy nem kétséges, hogy mindkét félnek mennyire szüksége lenne mindhárom pontra.

Jánosa Tibor, az Ajka rutinos kapusa és csapatkapitánya a találkozóval kapcsolatban nyilatkozva elmondta: több zalai futballistát is jól ismer, amin nem kell csodálkozni, hiszen például Fodor Marcell a nyáron igazolt éppen az Ajka csapatától a ZTE FC-hez, de ott van a zalaiak keretében a szintén korábbi csapattárs, Horváth Attila is.

A két mai mérkőző fél legutóbb a tavaszi nyitófordulóban játszott egymás ellen, s akkor is Ajkán, amikor 1-1-re végződött kettejük összecsapása. Lattenstein 34. percben szerzett találatára az egerszegi Denis Grbic gyorsan válaszolt, hiszen a 35. percben egyenlített, de a zalaiak akkor négy kapufát is lőttek, de ez már a múlt.

Az előzetes hírek szerint Zalaegerszegről most is sok szurkoló indul útnak, hogy a helyszínen tekintse meg kedvencei játékát.

 

FC Ajka - ZTE FC 2-2 (0-1)

Ajka, 500 néző. Jv.: Zierkelbach (Hofbauer, Makkosné).

Ajka: Jánosa - Asztalos, Pákai, Zámbó - Major, Varga (Kalász, 70), Köles, Gunther, Németh (Lattenstein, 64.)   - Sowunmi (Mihalecz P., 81.), Szabó Zs. Vezetőedző: Zoran Kuntics.

ZTE FC: Szappanos - Króner, Fodor, Kovács G., Farkas N. - Simonfalvi, Horváth A., Szőllősi (Bíró, 77.) - Babati (Károly B., 72.), Délczeg, Bailo (Kocsis, 88.). Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Gólszerző: Major (47.), Szabó (94.), illetve Babati (28.), Szőllősi (54.). .

Kiállítva: Asztalos (52.), illetve Kovács G. (85.).

Jó tíz perccel a kezdés előtt meglehetősen csendes még az ajkai stadion. A hazai nézők is csak szállingóznak és a vendégszektorban is nagyjából  húszan vannak, de a vonattal érkezők még nem "futottak be".

A ZTE FC ebben a szezonban ősszel még nem nyert idegenben, s ez az eredmény nagyon hiányzik repertoárjából, s idegenben mindössze három döntetlenre futotta erejéből.

1. perc: Az Ajka együttese kezdte a játékot.

4. perc: Egyelőre az ismerkedés percei ezek, egy-egy előrevágott labdán kívül nem sok miden történt még.

6. perc: Ez már helyzetnek tűnt: Szappanos kirúgására Babati indult, aki a 16-oson belülre érve emelni próbált, de sikertelenül.

7. perc: Ajkai oldalon pedig ziccer volt a válasz: Szabó zsolt indult meg előre kivárt, Szappanos lábbal mentette 8 méteres lövését, a kipattanót Gunther lőtte kapura, de a gólvonalon mentettek, az újabb kipattanót pedig újra ugyanő a bal oldali kapufára vágta.

9. perc: Az Ajka ottragadt a zalai kapu előtt, hiszen két percen belül a harmadik szögletet végezhette el, de mindháromszor a zalaiak ki tudták vágni a labdát. Ezek a percek egyértelműen a hazaiaké.

10. perc: Most viszont a ZTE előtt adódott lehetőség: Bailo vezette fel középen a labdát, balra játszott a teljesen üresen érkező Babatihoz, aki viszont 13 méterről Jánosa kezébe lőtt.

14.perc: Mindkét oldalon voltak tehát lehetőségek, de a nagyobb mindenképpen az Ajka előtt adódott. A ZTE védelme nem csak emiatt, de sebezhetőnek tűnik, sőt most Szabó szépen fordult le Kovácsról, de 12 méteres lövése alig ment fölé.

19. perc: Vargához került a labda, aki látta, hogy Szappanos kissé kint áll a kapuból 14 méterről emeléssel próbálkozott, de sikertelenül.

20. perc: Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a ZTE FC idegenbeli rossz szériája megszakadhat, ugyanis játéka meglehetősen erőtlen, főleg támadásban. Az Ajka szervezettebben megy előre, tudatosabbnak tűnik a futballja.

24. perc: Babati indult meg a jobb oldalon, Zámbó a 16-os sarkánál lekönyökölte. Szabadrúgás, amit a sértett végzett el, de Jánosa kiöklözte a labdát.

26. perc: Az utóbbi időszakban az Ajka is egyre kevesebbszer jut el a zalai  kapuig, valószínűleg játszottak már jobb mérkőzést is ebben a stadionban.

28. perc: Vezetéshez jutott a ZTE FC. Jobb oldali szabadrúgáshoz jutott  az oldalvonaltól nagyjából öt méterre a ZTE FC, Babati ballal kapura tekert, senki nem ért bele a labdába, amely így halóban kötött ki a meglepett Jánosa mellett, 0-1.

31. perc: A kapott gól érezhetően felébresztette az ajkaiakat, hiszen megélénkült a játékuk. Az ő szempontjukból elkerülhető gólt kaptak, ami mindig  bosszantó.

36. perc: A ZTE FC-nek továbbra is figyelnie kell hátul, ugyanis Sowunmi és Szabó is rendre ki tud lépni őrzőik mellől, amiben benne van a veszély.

38. perc: Szappanos hosszú kirúgására indult Délczeg, aki áthámozta magát Pákain, de a játékvezető szerint szabálytalanul, így az "akció"  ezzel ért véget...

40. perc: Ezt sokan már bent látták: Asztalos jobb oldali nagy bedobása után  Szabó fejelt 11 méterről, de egy kicsivel  a bal kapufa mellé.

42. perc: Elkezdődött a hajrá. A házigazda játékába egyre több hiba csúszik, ezúttal Simonfalvi szöktette Bailót, aki a 16-oson belül mellel hosszan tette maga elé, így elpattant tőle a labda, de tovább haladt a kapu felé. A hazai védők mintha egymásra vártak volna, végül Pákai vágta szögletre.

45. perc: Kovács Gergőt verte meg ismét Sowunmi, aki lerántotta a 16-os vonalánál az ajkai támadót. Csak centiken múlt, hogy nem belül, így középről a 16-os vonaláról következhetett szabadrúgás, de Varga a sorfalba lőtt.

Ezzel véget is ért az első félidő, ami után a ZTE FC vezet, de alakulhatott volna másként is az állás. Főleg a találkozó elején akadtak helyzetei a hazaiaknak, ám ezek kimaradtak. Az egerszegi csapat később szervezettebbnek tűnt, így a félidő közepétől támadójátéka is feljavult és egy pontrúgásból szerzett előnyt magának. Ezzel együtt a második félidő teljesen nyílt mérkőzést hozhat, hiszen az Ajka bármikor szerezhet gólt, ugyanis a ZTE védelmében vannak megingások.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész. A szünetben egyik csapat sem cserélt, azonos felállásban folytatódik a játék.

47. perc: Egyenlített az Ajka. Szabó futott el a bal oldalon, az alapvonaltől vissza emelte a labdát, érkezett Major, aki kapásból öt méterről a kapuba lőtt, 1-1.

48. perc: Erről beszéltünk, hogy a zalai védelem abszolút sebezhető. A gól előtt Kovácsot játszotta át Szabó, aki szépen oldotta meg feladatát.

52. perc: Eddig nem nagyon tudott átjutni a felezővonalon a ZTE FC, de most igen. Babati indult előre Asztalos mellett lefutotta, a hazai védő pedig felvágta a 16-os vonala előtt, amiért piros lap   járt.

54. perc: Hosszas előkészületek után végezte el a szabadrúgást a ZTE FC és Szőllősi a jobb felsőbe csavart, 1-2.

55. perc: Tíz emberrel folytatja tehát az Ajka, a hazaiak némileg joggal kérdőjelezték meg, hogy valóban szabálytalanság történt-e Babatival szemben, amiért Asztalosnak le kellett vonulnia a pályáról.

57. perc: Sowunmi látta meg jól, hogy Szabó az üres területbe indul, aki ziccerbe került, de kifelé cselezett, s onnan már nem tudott a kapura fordulni. Talán, ha azonnal lő, minden másként alakult volna...

60. perc: Ezúttal 23 méterről jut szabadrúgáshoz a ZTE FC, a labda mögé ismét Szőllősi állt, de most fölé durrantott.

62. perc: Tíz emberrel is bátran támad az Ajka, de közben már nagyobb terület marad a zalaiak előtt és többször csak szabálytalanul tudják megállítani a vendégeket az ajkaiak.

64. perc: Következik az első csere: Németh jön le, helyére Lattenstein érkezik.

66. perc: Egyre többször tudnak a zalaiak a védők mögé kerülni, ezúttal Babatit rántotta le Varga sárgát érően.

69. perc: Idegesek a hazaiak, ezúttal egy szabadrúgáshoz készülődve fújt a  sípjába a játékvezető és Jánosának mutatta fel a sárga lapot. Másra nem tudunk gondolni, csak arra, hogy szövegért.

70. perc: Cserélt a hazai csapat: Varga helyett Kalász érkezik.

72. perc: Most a ZTE cserél: Babati jön le, Károly B. pedig be.

75. perc: Villant az Ajka: Kalász ugratta ki Lattensteint, aki kissé jobbról, 10 méterről azonnal lőtt, ám Szappanos szögletre mentett. A lövés erős volt , Lattenstain jókor lőtt és pontosan is, de éppen ott volt a zalai kapus.

77. perc: Szőllősit is lehozta Lendvai Miklós a pályáról, helyére Bírót küldi be.

80. perc: Az Ajka semmit sem adott még fel, de miért is tenné, hiszen bármikor betalálhat. A hazaiak támadószellemben futballoznak továbbra is, ahogy a ZTE is, így mozgalmasabbnak tűnik ez a félidő az elsőnél.

81. perc: Sowunmit hozza le edzője, Zoran Kuntics, akinek a helyére Mihalecz Péter érkezik.

83. perc: Ha így marad minden, akkor a ZTE FC elkönyvelheti első őszi idegenbeli sikerét. Sőt! Ziccert hagyott ki a zalai csapat: Bailo remk labdát adott Délczegnek, aki egy pimasz csellel tisztára játszotta magát, de 14méterről fölé lőtt.

85. perc: Büntetőhöz jutott az Ajka, de kihagyta! Major cselezett Kovács Gergő mellett, a zalai védő felrúgta az ajkai játékost, amiért második sárga lap miatt a védő pirosat kapott. A megítélt büntető mögé Gunther állt, de erőből a kapu fölé lőtt. Ezt megúszta a ZTE, maradjunk annyiban...

89. perc: Már csak néhány perc van vissza mérkőzésből. Egyre nagyobb a kapkodás hazai oldalon, hiszen menni kellene előre a gólért, de hibák most már előjönnek, s egyre nagyobb számban.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

91. perc: Az Ajka jutott szabadrúgáshoz a zalai kaputól 24 méterre. A labda mögé Szabó állt, de lövése fölé szállt.

94. perc: Egyenlített az Ajka. Előtte Károly Bálint került ziccerbe, de Zámbó lábában elakadt a labda. Az ellentámadás végén az előrevágott labdára Szabó indult és erőből, 12 méterről a kapu közepébe bombázott, 2-2.

 

Vége a mérkőzésnek. A ZTE FC egy megnyert mérkőzést engedett ki a kezéből, de az Ajka teljesen megérdemelten mentette meg a pontot, ugyanis végig, amikor emberhátrányban futballozott, akkor is gólra törően játszott.  Erőfeszítéseit siker koronázta a hosszabbításban, ugyanakkor a ZTE FC figyelmetlensége is kellett ehhez, amely továbbra sem tud nyerni idegenben. A második félidő így egy mozgalmas és izgalmas találkozót hozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!