Foci

2015.08.29. 18:42

Péntekre még van remény

Tudom, már dögunalmas a téma, ráadásul egy hete kollégám e hasábokon is ugyanerről értekezett. Mármint, a magyar kupacsapatokról a nemzetközi porondon...

Kerkai Attila

Az, hogy még egyszer elővesszük a témát, csak amiatt van, hogy a Videoton most már végleg elbúcsúzott erre a szezonra a nemzetközi színtértől, meg aztán jön a magyar–román Európa-bajnoki selejtező és pénteki vendégeinknél is kezdik kongatni a vészharangot. Merthogy a románok is főtáblás csapat nélkül maradtak a Bajnokok Ligája és az Európa Liga őszi sorozatára. A különbség mégis nagy. Addig, amíg szomszédaink az elmúlt években rendre ott voltak a főtáblán, vagyis a csoportkörben, olykor nem is egy, hanem több csapattal, addig mi, magyarok csak hébe-hóba jutottunk el eddig.

Az elmúlt tíz évben a DVSC egy BL- és egy EL-csoportkört tud felmutatni, s a Videoton is egyszer eljutott a második számú sorozat főtáblájára. A románoknál azért nincs ekkora űr, hiszen csapataik rendre ott voltak ezekben a csatározásokban, ráadásul számos klub révén. A csúcs a 2009–2010-es idény, amikor az Urziceni a BL-ben, míg másik négy együttesük (CFR, Steaua, Timisoara, Dinamo) az EL-ben vitézkedhetett. Pénteken napvilágot látott a következő öt évre az UEFA új besorolása, ami alapján az országokat rangsorolják. Népszerű nevén koefficiens, vagy UEFA-együttható, nevezze mindenki, ahogy szimpatikus. A lényeg, hogy 2016-tól a románok ebben a rangsorban a 15. míg mi a 33. helyet foglaljuk el az 54 ország között.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy válogatottunk mégsem ez alapján fut majd ki pénteken 20.45-kor a Groupama Aréna gyepére a románok ellen. Jóllehet, Románia a FIFA rangsorában az augusztusi állás szerint a hetedik, míg Magyarország a 35. helyen áll, az Eb-selejtező F-csoportjában nincs ekkora különbség: ők 14, míg mi 11 ponttal várjuk a pénteket. Az új szövetségi kapitány, Bernd Storck csapata siker esetén beérheti a románokat, s csak ez számít. Az, hogy van egy kis remény. Mert ez is nagy dolog...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!