Gazdaság

2014.07.30. 10:20

A cefrézés tudománya

A jó pálinkát csak minőségi gyümölcsből lehet készíteni. Ezt a megállapítást Nagy Ernő tette, aki Zalaegerszegi Szeszfőzde tulajdonosaként összegezte tapasztalatait.

Arany Gábor

– Gazdag termés örvendeztette meg tavaly a gazdákat, nagy volt az igény a bérfőzetésre, hozzánk is sokan jöttek – kezdte Nagy Ernő. – Egyutas, 380 literes főzőüsttel dolgozunk, de ha már 100 liter összejön, azt külön lepároljuk – tette hozzá. – Sajnos azt láttuk, hogy a jó termés ellenére gyakran nem voltak elégedettek a gazdák az eredménnyel, ennek az oka pedig a cefre készítésében keresendő. Mi úgy láttuk, ezt a régi, apáról fiúra szálló tudományt elfelejtették az emberek. Ezért mi még tanfolyamot is tartottunk a cefrekészítésről. A hiedelemmel ellentétben a cefrébe ugyanis nem teszünk bele mindent, amit a fán és alatta találunk – szögezte le.

Nagy Norbert a lefőzésre váró cefrét mutatja. Fotó: Arany Gábor

Nos, akkor kezdjük az alapokkal: a cefrének való gyümölcsnek ugyanolyan jó minőségűnek kell lennie, mint az étkezésinek.

Ha rossz lesz a pálinka, annak a rossz cefre az oka. A cefre alkohol tartalma cukorból keletkezik az erjedéskor. Márpedig minél érettebb a gyümölcs, annál magasabb a cukorfoka.

Fontos a tisztaság: jól mossuk meg a földről felszedett gyümölcsöt. A hullottakat ezért csak válogatás, tisztítás, a sérült részek eltávolítása után szabad felhasználni. Ügyeljünk arra is, hogy az utóérő gyümölcsök feldolgozását, pépesítését ne kezdjük el, amíg fogyaszthatóvá nem értek. Ilyenek például az egyes almák, körték. Ha kiválogattuk a gyümölcsöt, akkor következhet az előkészítése. A csonthéjasokat szilvát, kajszit, kimagozva, hogy a magban lévő ciántartalom ne kerüljön a cefrébe. Ezt követi a darabolás, pépesítés, mert bármilyen is legyen a gyümölcs, ez a lényeg. Például a jó kajszibarack cefre erjesztés előtt úgy néz ki, akár a sárgabaracklekvár. A sejtfalak felbomlása következtében ugyanis a sejtnedv és a benne oldott cukrok az élesztők számára könnyen hozzáférhetővé válnak. A zúzatlan cefrében viszont az erjedés nehezen indul meg és vontatottan zajlik. A lassan dolgozó élesztők mellett a káros baktériumok és penészek elszaporodhatnak, ezért is a gyümölcs aprítása, zúzása az egészséges erjedés nélkülözhetetlen feltétele! Ehhez használhatunk szőlődarálót, fúrógépbe fogható keverőszárat, vagy bármilyen a célnak megfelelő darabolót. Fontos, hogy a cefre híg állapotú legyen. A lészegény gyümölcsökhöz vizet is adhatunk, ezzel segítve a még jobb erjedést.

– Gyakori hiba, hogy a cefrének valót huzamosabb ideig gyűjtik, a gyümölcs közben erjedni kezd, de a folyamat nem egyenletes. A korábban leszedettek már kierjednek a frissebbek még nem. Ezért legfeljebb két-három nap gyűjtését rakjuk egybe – magyarázta. – Azért sem célszerű időről-időre megbolygatni a cefrét az újabb adagokkal, mert oxigént viszünk bele, ami elindítja az ecetesedést – mondta.

A teljesen pépesített a megfelelő. Fotó: Arany Gábor

Ne feledjük: az erjesztéshez választott edény mindig legyen tiszta. Soha ne használjunk olyat, amiben korábban szerves oldószer, üzemanyag, vegyszer volt. Az edény legyen jól záródó és a feltöltése és ürítése egyszerű. Az edény lehet üveg, műanyag, rozsdamentes acél, de alumínium inkább ne, és soha se legyen rozsdásodó, hibás zománcú vas edény.

Folytatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!