Gazdaság

2017.07.14. 17:50

Agrár- és vadászkamarai együttműködés indult

Tisztújítás volt csütörtökön az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezeténél. A vadászok által nagy többséggel megválasztott kamarai elnökség pedig tegnap stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezetével.

Hajdu Péter

A két kamara közös pénteki sajtótájékoztatóján dr. Nádor László, a vadászkamara megyei szervezetének újraválasztott elnöke tartott elsőként tájékoztatást a tisztújításról. Hatodik alkalommal választott vezetőséget a zalai vadásztársadalom, és ez utóbbi voksolást minden eddiginél nagyobb aktivitás jellemezte. Ugyanis a választásra jogosult kamarai küldöttek 82,6 százalékos részvétellel szavaztak, nagy többséggel megválasztva az elnökséget, a vadászkamara bizottságait és az országos küldötteket.

A vadászkamara megyei elnökének újabb négy évre dr. Nádor Lászlót választották, a két alelnöknek pedig Paál Tibort és Páll Tamást. A területi vezetőség két további tagja Pálinkás Róbert és dr. Szabó Antal lett. Dr. Nádor László a vadásztársadalom számára nagy jelentőségű döntésként számolt be arról, hogy ötven év után, 2021-ben ismét vadászati világkiállítás lesz Magyarországon. Zala megyének is jelentős szerepe lesz benne, mert az egyik programra a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati múzeumában kerül majd sor. A változások közt szólt arról, hogy a kamara megkapta a külföldi vadászok vadászati engedélyének ügyintézését és kiadását.

Süle Katalin és dr. Nádor László aláírja a stratégiai együttműködési megállapodást
Fotó: A szerző

A vadászati törvény módosítása feladatként tartalmazza a vadászok és a földhasználók közötti korrektebb, jobb kapcsolatok kialakítását. Megnőtt a két fél egymásra utaltsága, bár nem kétséges, hogy a vadkárok miatt továbbra is lesznek vitás kérdések. Mint a kamara elnöke elmondta, ezeknek a vitáknak a feloldása, megfelelő elszámolása a barátság és a békés egymás mellett élés alapja. Mindennek az elősegítésére született meg a két szervezet közötti stratégiai együttműködési megállapodás, amit ez alkalommal írt alá a két elnök.

Süle Katalin, az agrárkamara megyei elnöke a mezőgazdaság, az élelmiszergazdaság és a vadászat kapcsolatáról szólt, közös nevezőként a természet óvását jelölve meg. Zalában különösen fontos a tudatos vadgazdálkodás és a földtulajdonosok együttműködése a vidék, az erdők megóvása érdekében. A stratégiai megállapodásban szerepel többek között a két kamara rendezvényein való kölcsönös részvétel, egymás problémáinak megbeszélése.

A vadászati törvény módosítása létrehozta a tájegységi fővadász intézményét. Zalában két tájegységi fővadász, Néber Szilveszter és Nemcsics Balázs kezdte meg működését, akiket ez alkalommal mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!