Gazdaság

2013.07.05. 15:37

Alig mozdult a gépjárműpiac

Zalaegerszeg - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének piaci prognózisa szerint idén az egész év folyamán mintegy 10 százalékkal növekszik az országban az új gépjárművek üzembe helyezése.

Hajdu Péter

Az MGE Zalai Hírlapnak adott tájékoztatása szerint az év elején a tavalyi időszakhoz képest a személygépjárművek forgalomba helyezésében jelentős visszaesés következett be. Márciusban azonban megfordult a negatív trend, és bár lassuló ütemben, de a félév végéig kitartott az üzembe helyezések számának növekedés.

Az idei nyár még csökkenő ütemű visszaesést hozott a piacon

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke által adott tájékoztatás szerint a félév során 27.160 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, és ez már csak csekély, 2,2 százalékos elmaradást jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Mint közölte, a piaci folyamatok és az első félévi forgalomba helyezési darabszámok ismeretében fenntartják korábbi prognózisukat, az egész éves 10 százalékos növekedésről. Tájékoztatójában kitért rá, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezésére és ezzel együtt a szervizek kapacitásának jobb kihasználtságára lenne szükség. De ettől sajnos még nagyon messze vagyunk.

Június végéig 4652 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, azaz folytatódott a tavalyi visszaesés, mert ez több mint 13 százalékkal kevesebb a tavalyi adatnál. Ebben a kategóriában havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely az szakma színvonalát fenn tudná tartani.

Az úgynevezett nagyhaszonjárművekből 2036 került forgalomba, ez 3,3 százalékkal kevesebb a tavaly félévinél. Ebben a kategóriában a beruházások számának növekedése tudná megmozdítani a piacot.

A motorkerékpár forgalom negyedik éve csökken, és ezt a 125 köbcentiméteres motorokhoz szükséges vezetői engedélyek megszerzésének tavaszi könnyítése sem tudta nagyságrendben megváltoztatni. Az első hat hónapban 1139 új motort helyeztek üzembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!