Gazdaság

2014.06.26. 15:25

Áramforrás a tetőn

Az energiára fordított költségeit ki ne szeretné csökkenteni? Egyre több épületen látni fekete üvegfelületeket. Egy részük napkollektor, a másik napelem.

Hajdu Péter

Az utóbbi, a napelem lényegéről és felhasználásáról beszéltünk Pődör Sándorral, egy egerszegi kft. ügyvezetőjével.

– Nagyon sokan nem tudnak különbséget tenni a két fogalom között. A napkollektor melegvizet állít elő a napsütés hatására, a napelem pedig villamos áramot. A napelem főbb rendszer összetevője a speciális tartószerkezet, ami a földi, vagy tetőre történő rögzítést teszi lehetővé, a napelem és az inverter, utóbbi az egyenfeszültséget alakítja át váltakozó árammá – mondta az alap tudnivalókról Pődör Sándor.

Pődör Sándor egy 250 wattos napelem táblát mutat, 12-16 ilyen panel kell egy családi ház ellátásához. Fotó: Pezzetta Umberto

Arra a kérdésre, ma mekkora a napelem felhasználás jelentősége, elmondta, e szerkezetek beépítésére szakosodott cégüknél egyre több kisfogyasztó érdeklődik e lehetőség iránt, a cégek elsősorban pályázati lehetőséghez kötik a napelemes beruházást.

– Egy háztartásban, egy átlagosnak mondható kis családi házban gyakorlatilag az összes villamos energia szükségletet fedezni tudja egy 2-3 kilowattos napelemes rendszer. Tisztázni kell azt is, hogy nem a napelemről működik az ilyen háztartás, hanem a megszokott hálózati rendszerről, és a napelem a hálózatra dolgozik. Ha kicsi, vagy éppen nincs áramfogyasztásunk, akkor a napelem által termelt áram kimegy a hálózatba, ha több a fogyasztásunk, akkor a hálózatról pluszban vételezünk áramot, és ezt egy villanyóra oda-vissza méri. Ennek a kompenzált folyamatnak az egyenlegét fizeti a felhasználó az éves elszámolásban az áramszolgáltatónak – magyarázza a szakember a napelemmel való költségtakarékosság gyakorlati megvalósulását.

Hozzátette, megvizsgálva a háztartás, vagy cég éves fogyasztását, telepíteni lehet olyan, illetve akkora napelemes rendszert, amivel éves átalányban meg lehet szüntetni az áramdíj költségét.

Arra a kérdésünkre, mennyi idő alatt térül meg egy családi házas napelemes beruházás költsége, elmondta, a mai energia és napelem árakat figyelembe véve 10 év kell ehhez. Más országokkal szemben hazánkban az állam nem támogatja e környezetkímélő rendszer építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!