Gazdaság

2016.12.20. 16:12

Autóipari tesztpálya: jövőre alapkőletételt terveznek

Mint eddigi híradásainkból ismert, a megyeszékhely melletti északi ipari park területén valósul meg a következő évek nagyberuházása, az autóipari tesztpálya.

Hajdu Péter

A kormány által májusban elfogadott, mintegy 40 milliárdos beruházás kapcsán Vigh László országgyűlési képviselőtől, a tesztpálya megvalósításának miniszteri biztosától érdeklődtünk. Elsősorban arról, vannak-e újabb információk. A miniszteri biztos többek között elmondta, a járműiparban a magyarországi gyártás mellett egyre erősödik a fejlesztési tevékenység, amin belül nemzetközi igény van a versenyképes tesztelés infrastruktúrája iránt.

Szakmai tanulmányok alapján ehhez hasonló lesz a létesítmény

– Az északi ipari parkban mintegy 250 hektáros területen megvalósítandó létesítmény nagyságrendjét úgy kell elképzelni, hogy egy komplett kisváros fog felépülni ott. A műszaki elképzelésekben háromfajta tesztpálya megvalósítása szerepel. Ezek a pályák természetesen tartalmazni fogják a fejlesztéseknél ma is használatos, a menetstabilitást, vezethetőséget vizsgáló, úgynevezett járműdinamikai tesztek lehetőségeit. Ahhoz azonban, hogy a konstruktőrök idejöjjenek, ennél már több kell. Olyan műszaki lehetőségek, amit máshol nem találnak meg. Amitől nemcsak Európában, hanem a világon is egyedülálló és versenyképes lesz a zalaegerszegi pálya, azt az autonóm, tehát önvezető járművek és az elektromos meghajtású járművek tesztelési lehetőségeinek a beépítése adja. Mindehhez kiszolgáló épületek, tehát teljes infrastruktúra épül. Ez a döntés azért is fontos volt, mert ebben a térségben mintegy 900 kilométeres körzetben nincs tesztpálya. Amit itt megépítünk, az 300-400 ember, köztük tesztmérnökök és népes kiszolgáló személyzet felvételét teszi lehetővé. Ők életvitelszerűen laknak majd itt – mondta Vigh László.

Nagy kérdés, hogy kik lesznek a tesztpálya ügyfelei. Vigh László ezzel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve annyit hozott nyilvánosságra, hogy a tesztpálya projekt számára Magyarország jelentős járműipari térségei mellett elsődleges fontosságú a nyugati reláció; azaz részben a Graz környéki, részben az észak-olasz és a dél-német járműipari bázisok. A jövőbeni ügyfelek a járműipar különböző területein működő vállalkozások fejlesztő részlegei, kiemelten az első és második szintű részegységszállító cégek, továbbá a kommunikációs technológiák területén működő vállalkozások lesznek.

Vigh László (a képen egy elektromos autóval) elmondta: térségünk gazdasági versenyképességét növeli a beruházás

– A  beruházás első ütemében azt szeretnénk, ha már idén kiírnák a tervezésről szóló pályázatot, jövőre pedig leraknánk az alapkövet. Ha mindez sikerül, akkor 2017 végére, 2018 elejére elkészül az első ütem. A teljes beruházás befejezése pedig 2020 végére várható. De a megépítés, aminek a megvalósítására létrehoztuk az Autóipari Próbapálya Zala Kft. nevű állami tulajdonú projektcéget, csak egy dolog. Azt követően nagy feladat lesz még a komplexum élővé tétele, a járműipari cégek betelepítése – közölte a miniszteri biztos.

Az első ütem műszaki részleteiről még annyit tudtunk meg, hogy annak keretében készül el a járműdinamikai tesztek egyik legfontosabb eleme, a dinamikus platform, a fékteszteket lehetővé tevő speciális kialakítású zóna, továbbá a vezethetőségi tesztek érdekében az úgynevezett kezelhetőségi pálya. Szintén elkészülnek a legfontosabb kiszolgáló épületek. Már az első szakaszban kialakításra kerül az autonóm járművek tesztelését lehetővé tevő zóna, illetve a hagyományos pályaszakaszokba is beépítésre kerülnek ilyen funkciók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!