Gazdaság

2017.02.13. 16:00

Automata hulladékválogatót építenek

Zalaegerszeg – A tervek szerint még a tavasszal megkezdődik, és őszre elkészül egy automata hulladékválogató üzem Buslakpusztán.

Hajdu Péter

Az új válogató különlegessége, hogy minimális létszámú, műszakonként négy fő kezelő személyzettel, lényegében automatán az eddigieknél is pontosabban szétválogatja majd a kommunális hulladékot. A beruházást a zalaegerszegi 3B Hungária Kft. és a zalakarosi Szabadics Zrt. konzorciuma valósítja meg. A zalaegerszegi gépgyártó vállalkozás készíti el a beruházás lényegét, az automata válogató rendszert.

– Tizenöt éve foglalkozunk hulladék-újrahasznosítással. Az elmúlt időszakban ötven- hatvan válogató üzemet építettünk, kétharmad részét Magyarországon, a többit más európai országokban. Az említettek hagyományos rendszerek voltak, amelyek az ipari és a kereskedelmi hulladékot dolgozták fel. Három éve kezdtünk el foglalkozni a kommunális hulladékfeldolgozással, ami nehezebb feladat, más technológiát igényel. Az elmúlt két évben már négy-öt ilyen üzemet is felépítettünk. Ismerjük a szükséges technológiai berendezéseket, de azok mind Nyugat-Európából származtak – mondja Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezetője.

Egy sikeres pályázat révén kezdték el annak az öt elemből álló hazai technológiának a kifejlesztését, tervezését, amiben tudományos partnerük a Miskolci Egyetem, valamint az MTA SZTAKI.

Németh Szabolcs, a zalaegerszegi cég főkonstruktőre tervet egyeztet Nagy Zoltánnal, mellettük ifj. Nagy Zoltán projektmenedzser Fotó: Pezzetta Umberto

– Összesen 906 millió forint értékű beruházásban egy mintaüzemet is építünk Zalaegerszegen, amihez megkaptuk az önkormányzat támogatását. A kukásautóból kiürített hulladék a technológiai sorra kerül, ott kivesszük belőle a vasat, a többnyire szervesanyagból álló apró hulladékot, majd az alumíniumot, papírt, műanyagot. Egy optikai válogatóval külön a pet-palackot, mert annak a legjobb a piaca. A rendszer felaprítja a többit, és egy RDF nevű anyag keletkezik, amit erőművek és cementgyárak használnak fel. Ezt a rendszert a terveink szerint műszakonként négy ember tudja kezelni – mondta a technológiáról Nagy Zoltán.

A tervek szerint áprilisban kezdik az építkezést, szeptember végén pedig be akarják indítani a 2018. március végéig tartó próbaüzemelést. Azt követően három év fenntartási időszak kezdődik, az alatt a konzorcium üzemelteti a mintaüzemet, ami azt követően három év múlva önkormányzati tulajdonba kerül.

A szemét 30 százalékát kell deponálni

Európai uniós cél értelmében jelentősen csökkenteni kell a lerakott hulladék mennyiségét, és lényegesen fokozni kell a gazdaságba visszaforgatott anyag mennyiségét. Mint a berendezéseket tervező és gyártó 3B Hungária ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, az általuk fejlesztés alatt levő kommunális hulladékfeldolgozó technológia eredményeként a jelenlegi kommunális hulladéknak mintegy 30 százalékát kell majd lerakni a depóniába, a többi pedig hasznosításra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!