Gazdaság

2016.01.20. 18:35

Kedvezőbb feltételek: több zalai cég juthat támogatáshoz

Zalaegerszeg – Január 1-jétől változtak az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások feltételei. Zala, Vas és Veszprém megyére vonatkozóan egyebek mellett felére csökkentették az induló beruházások esetén elszámolható költségek minimális összegét.

Varga Lívia

Mindezt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Balaicz Zoltán polgármester, a kormány ugyanis a zalaegerszegi önkormányzat kezdeményezésére enyhített a feltételeken, belátva, hogy a fenti három megye gazdasági helyzete és lehetőségei koránt sem azonosak az ez idáig azonos feltételek alá eső Győr-Moson-Sopron megyéével.

– A 2014-ben elkezdett munka során az egyik legfontosabb célként a gazdaságfejlesztést és az új munkahelyek teremtését hirdettük meg, hiszen ha ebben előrelépünk, a város pénzügyi kondíciói is javulnak – mondta Balaicz Zoltán. – Ennek eredményeként tavaly 1800 új munkahely jött létre Zalaegerszegen, és 2016-ban is ezres nagyságrendű bővülésre számítunk. Ám jelezték a cégvezetők, hogy a zalai vállalkozások nem tudnak megfelelni az egyedi kormánydöntéseken alapuló (EKD) támogatások feltételeinek. Eddig ugyanis ahhoz, hogy egy zalai cég ilyen támogatáshoz juthasson, legalább 20 millió eurós beruházást kellett megvalósítania, s egyben vállalnia 100 új munkahely létrehozását – folytatta a polgármester, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek jelezte: Zalában, bár lenne igény az EKD támogatásra, a nagyberuházások is nehezen érik el az előírt határt, tehát fontos lenne a módosítás, „a kormány pedig pozitívan állt a javaslathoz".

Az EKD támogatás feltételeinek enyhülése hozzájárulhat az északi ipari park további bővüléséhez is
Fotó: Pezzetta Umberto

A vonatkozó kormányrendelet módosítása értelmében január 1-jétől a Zalában megvalósuló új beruházások esetén az elszámolható költségek összege 20 millió euróról a felére, 10 millió euróra (átszámítva 6,3 milliárd forintról 3,15 milliárdra) csökken, a munkahelyteremtésre vonatkozó minimumfeltétel pedig 100-ról 50 főre enyhül. Abban az esetben pedig, ha a cég új gazdasági tevékenységbe kezd, minimum 5 millió euró elszámolható költség és legalább 100 új munkahely esetén igényelhető EKD támogatás.

– Fontos változás, hogy a létszámbővülés elszámolásánál nemcsak a cégnél megvalósuló új munkahelyek számítanak, hanem a beszállítóknál a beruházás eredményeként közvetlenül létrejött munkahelyek is – hangsúlyozta a polgármester. – Reméljük, hogy az EKD módosulása jelentősen hozzájárul majd a zalai cégek bővüléséhez.

A támogatás összege változó, százmillió forinttól félmilliárd forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!