Gazdaság

2017.02.14. 17:20

Az építőipari vállalkozók élénkülést várnak 2017-től

Zalaegerszeg - Az eddigi folyamatos csökkenést követően idén növekedést prognosztizálnak az építőiparban.

Hajdu Péter

Erre a Központi Statisztikai Hivatal friss tájékoztatása enged következtetni. Mint a KSH az építőipar tavalyi évéről szóló adataiban olvasható, 2016-ban az előző évhez képest 18,8 százalékponttal csökkent az iparág teljesítménye. Ezen belül az épületek építése 3,7 százalékkal, az egyéb építményeké viszont 33 százalékkal esett vissza. Tavaly minden hónapban csökkent az építőipar teljesítménye. A legnagyobb visszaesés az út- és vasútépítések körében történt, aminek oka a 2015-ös uniós projektek lezárulása volt. Az idei évre viszont, mint a KSH közölte, a vállalkozások szerződésállományának volumene az épületek esetében 13,5, az egyéb építményeké 174,3 százalékkal volt magasabb.

Boronyák Péter, a zalaegerszegi Nívódom Kft. vezetője a tavalyi évre vonatkozó kérdésünkre elmondta:

- A 2016-os forgalommal elégedettek vagyunk, annak ellenére, hogy nem érte el a bázisév bevételét. A kivitelezések között nagyon visszaszorult a lakóépületek építése. Mi már több éve ipari megrendeléseket teljesítünk elsősorban, azok teszik ki a bevételünk nagy részét. Sem tavaly, sem az idei év elején nem realizálódott csok-os megrendelésünk. Tárgyalásban vagyunk több ügyféllel, de egyelőre nem konkretizálódott megrendelés - mondta a Nívódom Kft. vezetője.

- Nagy élénkülést tapasztalok a piacon. A legnagyobb megrendeléseink azonban nem függenek össze állami, illetve uniós támogatással. Az iparban például két igen nagy megrendelésünk van Zala megyében, az egyik egy építőipari termékeket gyártó nagy cég, a másik pedig egy nemzetközi elektronikai vállalkozás részéről, amelyek nagy fejlesztéseket terveznek a megyében. Zalaegerszegen a tervtanács tagjaként tapasztalom, továbbá sárvári főépítészként is azt látom, hogy egyre több lakás építését tervezik - mondta Czigány István építészmérnök, a zalaegerszegi Zalaart Kft. vezetője.

Hozzátette, a lakásépítés bővülésének okát nem a tavalyi áfacsökkentésben vagy a családi otthonteremtési kedvezmény által segített építkezésekben látja. Tapasztalata szerint inkább megmozdult a mobil tőke, az emberek jobban bíznak a jövedelmeikben.

- Az idei évben sok uniós, illetve állami támogatású beruházás indulása is várható. Az építőipari kapacitás véleményem szerint teljesen leterhelt, ugyanakkor igen nagy a szakemberhiány - fogalmazta meg tapasztalatait az építésziroda vezetője.

Peresztegi Imre vezérigazgató, a ZÁÉV Zrt. vezetője érdeklődésünkre elmondta, cégük árbevétele nem csökkent, tavaly az előző évi bázis szintjén alakult, mintegy 15 milliárd forintra.

- A 2017-es év a magasépítésben növekedést ígér, mind a magánmegrendelők, mind a közmegrendelések nagyságrendje nőni fog. Az utóbbi piaci szegmensben az uniós projektek értéke jelentősen nagyobb lesz a a tavalyinál. Mi pályázni fogunk a Modern Városok Programjában megjelenő projektekre, továbbá folytatjuk a Kerámia Lakóparkban a lakásépítést. A tervezési munkákat már tavaly elindítottuk, idén márciusban pedig a kivitelezést is megkezdjük - közölte a vezérigazgató.

Csak egy megyében nőtt a termelés

Míg országosan 18,8 százalékos volt az építőipar termelési volumenének csökkenése tavaly, addig Zala megyében 32 milliárd forinttal 25,8 százalékos visszaesést mutatnak a KSH adatai a 2015-ös teljesítményhez képest. A tavalyi zalai teljesítménynél Somogy, Tolna, Baranya, Veszprém, Heves, Nógrád és Békés megyében volt kisebb az építőipari termelés volumene. Egyedül Komárom-Esztergom megyében nőtt az építőipar mintegy 15 százalékkal, azaz mintegy 40 milliárdos forgalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!