Gazdaság

2015.09.13. 08:14

Idén 1500 gímszarvas bika kilövésére szólnak a megyei vadászati tervek

Reggelente egymás után érkeznek a furgonok az egerszegi trófeabíráló helyre, hozzák a vadászok az előző napokban esett gímszarvas bikák kifőzött trófeáit. Megkezdődött a szarvasbőgés, a bikák elejtésének kiemelkedő időszaka.

Szente Ottó

Két szép aganccsal érkezett Győrvári Attila, a Zala Megyei Vadászkamara titkára, megyei fővadász, a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság tagja. Megkezdődik a súlymérés, majd hossz és egyéb szükséges adatok laikus számára kiismerhetetlen mérése, értékelése. Végül az eredmény, mindkét agancs nyolc-kilenc kiló közötti, az elejtő két magyar bérvadász meg is kapja trófeái mellé az oklevelet és az ezüst érmet.

A hét végén esett ez a két bika, tegnap este kettő, és ma reggel is három. A tegnap esti körülbelül 10-11 kilós lesz, de majd kiderül a következő mérésen. A mi területünkön 5400 hektár vadászható, a bőgés most kezdődik igazából, eddig nagyon melegek voltak. A társaságunknak összesen 50 darab bika elejtését kell teljesíteni jövő év február végéig. Reméljük, sikerülni fog, és azt is, hogy korosztályban is meg tudjuk majd lőni, amit előírt a szakhatóság – mondta a kezdetekről Győrvári Attila.

Nemsics Balázs vadászati főfelügyelő (balról) és Győrvári Attila az előző napokban esett gímszarvas bika agancsát méri

Érdeklődésünkre hozzátette, a behozott agancsokat két magyar vadász lőtte, de beszélgetésünk idején már osztrák vadászok voltak éppen a vadászházukban, és addig 25 bikára volt már megállapodások szerint bérvadász vendégük. Ebben az időszakban ugyanis nem a társasági tagok vadásznak, hanem jól fizető bérvadászokat igyekeznek fogadni a társaságok.

Most a szezon kezdetekor azt látjuk, hogy jó kondícióban vannak a bikák, és nemcsak a trófea számít. Például egy 170 kilogrammos zsigerelt bikánál elég komoly, 100 ezer forint körüli a társaság bevétele húsból is. Természetesen a bevételek döntő része a trófeákból származik. A szeptembert erre áldozzuk. A legjobb lehetőségek szeptember 23-ig lecsengenek számunkra, addig van jelenleg vendégkörünk. Azt követően a tagoknak és a hivatásos vadászoknak kell teljesíteniük a terv hátralevő részét.

Mint Lázár Attilától, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati főfelügyelőjétől megtudtuk, Zala megyében 52 vadászterület van, és 313.820 hektár a vadgazdálkodásra alkalmas terület.

Az idei évben a megyében mintegy 1500 gímszarvas bika kilövésére van lehetőség. A szeptemberi időszakban az elmúlt tíz év tapasztalata alapján jellemzően 400-500 bikát hoznak terítékre. Az érmes arány pedig ebben az időszakban, szeptemberben 60-80 százalék között szokott lenni. A vadgazdálkodók számára ez az aratás időszaka, erre a szűk három hétre van kihegyezve a gazdálkodásuk, mert az éves költségvetésük nagy részét ebben az időszakban lehet megalapozni. Ugyanis a java bőgés szeptember 10-25 között valószínűsíthető. A társaságok nagy része erre az időszakra időzíti a bérvadászok meghívását. Az első eredmények az eddig bírálatra behozott trófeák alapján szerények, de azt már lehet látni, hogy az agancsoknak jó súlya lesz. Jó kondícióban vannak a bikák, nem volt kemény tél, bőven volt takarmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!