Gazdaság

2014.10.17. 18:55

Bővült a cégek álláskínálata is

Zalaegerszeg - Szeptember végén 10.690 álláskeresőt regisztráltak a zalai munkaügyi kirendeltségeken, azaz 500-zal, 4,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző hónapban.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által készített szeptemberi munkerőpiaci elemzésben továbbá azt is kimutatták, hogy az idei szeptemberben regisztrált 10.690 álláskereső 29 százalékkal, 4400 fővel kevesebb az egy évvel korábbinál. A korábbi évek szeptemberében az előző hónaphoz képest inkább stagnált, vagy minimálsan nőtt az álláskeresők száma. Az idei mérséklődés nagyságrendileg magas és ellentétes irányú változás. A munkaügyi szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy míg az előző évek szeptembereiben a pályakezdők számának mérsékelt emelkedéséből, továbbá az ilyenkor már érzékelhető szezonális munkenélküli beáramlásból adódott az álláskeresők számának kismértékű emelkedése, addig most a pályakezdő álláskeresők szeptemberi száma 40 fővel csökkent, emellett a közfoglalkoztatás újabb több száz fővel bővült. Ugyancsak kedvezően hatott a nem támogatott álláshelyek számának, és ehhez kapcsolódóan az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedők számának emelkedése. Mindennek következtében az augusztusi 8,5-ről szeptemberre 8,2 százalékra mérséklődött a zalai munkanélküliségi ráta.

A megyén belül valamennyi körzetben csökkent a nyilvántartottak száma.

A munkáltatók szeptemberben 1900 új munkahelyet jelentettek be, aminek több mint fele nem támogatott munkaerő-igény volt. A munkaköröket tekintve jelentős számú volt a segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak iránti igény, valamint összeszerelőket, bolti eladókat, irodai adminisztrátorokat, lakatosokat, forgácsolókat, bútorasztalosokat, tehergépkocsi-vezetőket, kárpitosokat, valamint szabó, varrókat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a cégek.

Szeptemberben 1600-an kerültek be az álláskeresők nyilvántartásába, és 2100-an kerültek onnan ki. Utóbbiak közül több mint 600-an helyezkedtek el nem támogatott állásokban, tehát az elsődleges munkaerőpiacon. Az idei év első kilenc hónapjában pedig összességében 13.900-an helyezkedtek el a megyében. Közülük 7600-an államilag támogatott állásokhoz jutottak, 6300-an pedig támogatás nélkül találtak munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!