Gazdaság

2017.02.02. 16:20

Éledő autópiac - Az MGE szerint negyedével többet adtak el

Zalaegerszeg - Az eladott új járművek száma jócskán növekedett tavaly: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 96 555 új személyautó eladását rögzítette 2016-ban, ami 25 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest.

Hajdu Péter

Nyilván a települések elhelyezkedése, sajátosságai és a különféle márkák eredményei jelentősen eltérhetnek egymástól, de a piac növekedési tendenciája mindenhol hasonló.

- Az általunk forgalmazott autókból tavaly országosan 41 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban, és itt Zalaegerszegen is közel 40 százalékkal többet értékesítettünk 2016-ban, mint előtte - mondja Pilise István, az Autófókusz Kft. zalaegerszegi szalonvezetője.

- Ez igen nagy növekedés volt, amiben nagy szerepe van az új sikermodelleknek, elsősorban az úgynevezett SUV típusoknak, és rendkívül megnőtt az érdeklődés a hibrid autók iránt. Nőtt a hitelezési kedv, az autóeladásainknak a 40 százaléka már hitelkonstrukció igénybevételével történik - mondta a kereskedelmi szakember.

Az autószalonban Dvornyik Bettina az egyik hibrid típust ápolja értékesítés előtt Fotó: Pezzetta Umberto

Mint az MGE lapunkat tájékoztatta, az idei évkezdet sem rossz. A januári forgalomba helyezési eredmények annak ellenére, hogy a kemény tél nem kedvez a gépjármű-értékesítésnek, jelentősen meghaladják a 2016-os értéket. Az év első hónapjában 6418 új autót helyeztek forgalomba, ami a tavalyi januárhoz képest 15 százalékos növekedés. Ez azt vetíti előre, hogy 2017-ben is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, a gépjárműimportőrök egyesületének prognózisa szerint az idei forgalom elérheti a 102 ezer új személygépkocsit.

Érezhetően növekedett tavaly a lakossági ügyfelek által igényelt gépjárműhitelek mennyisége. A Magyar Nemzeti Bank rendelkezésre álló adatai alapján tavaly az első 11 hónapban több mint 20 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a magyar háztartások, ami közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor a teljes magyarországi autópiacot változatlanul a használt autók kereskedelme, illetve importja határozza meg. Az MGE adatai szerint tavaly - a kishaszonjárművekkel együtt - 155,7 ezer import használt autót regisztráltak Magyarországon, ami az összes forgalomba helyezésnek majdnem a 60 százalékát adta. Az egyik nagy lízingcég kutatása szerint míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig az idén már 14 százalékuk tervezi ezt, de egyelőre az új beszerzésekben is a használt autók fognak dominálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!