Gazdaság

2017.06.26. 16:35

„Felszívta” őket a szezon - Csökkent a munkanélküliek száma Zala megyében

ZALAEGERSZEG Május végén a megyében 7.322 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Hajdu Péter

Ez az előző havinál közel 700 fővel, 8,5 százalékkal kevesebb. Az egy évvel korábbitól pedig több mint 600 fővel, azaz 8 százalékkal marad el a nyilvántartott álláskeresők száma. A munkanélküliek számának májusi csökkenése az elmúlt évek májusaira is jellemző volt. Mint a főosztály munkaerő-piaci elemzése rámutat, a nyilvántartottak számában bekövetkezett mérséklődésben - az áprilisihoz hasonlón - fontos szerepe volt a szezonális munkaerőigények további bővülésének, valamint ezen felül a feldolgozóipari munkáltatóknál jelentkező keresletnek is. A közfoglalkoztatásban résztvevők száma csak minimálisan bővült a hónap során, és ez számottevően nem befolyásolta a változásokat.

Megyén belül valamennyi járásban csökkent az álláskeresők száma az előző havihoz képest, a visszaesés mértéke 5 és 21 százalék közötti volt az egyes területeken. Az egy évvel korábbinál a legtöbb járásban kevesebb az álláskereső, több helyen is 10 százalék feletti a számuk csökkenése. Kivétel a lenti járás, ott kissé többen vannak, mint az elmúlt év májusában.

A nyilvántartott álláskeresők aránya május végén 5,7 százalék volt Zala megyében, ami az áprilisinál és az egy évvel korábbinál is 0,6 százalékponttal alacsonyabb. A mutató értéke a keszthelyi, a lenti, valamint a zalaegerszegi járásban tartósan a megyei átlag alatt van, de ezúttal a zalaszentgróti járásban is a megyei érték alá került.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma májusban mintegy 950 volt, ami az elmúlt hónapokétól kissé elmarad, de így is magasnak számít. A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású - nagyszámban összeszerelő - munkakörök mellett bolti eladókat, kőműveseket, pincéreket, varrókat, szakácsokat és lakatosokat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a májusi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, forgácsolók, hegesztők és kárpitosok iránt is magas volt az igény.

A tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők száma is tovább csökkent. Május végén - az áprilisinál néhány fővel kevesebben - 1.800-an voltak, ami több mint 400-zal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A részarányuk az akkori 28 százalékról, 24 százalékra esett vissza.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is tovább mérséklődött. Május végén csupán 576-an voltak, ami az összes álláskereső 8 százaléka, s az 1990-es évek eleje óta a legalacsonyabb érték.

A foglalkoztatási helyzetre vonatkozóan elsősorban a KSH lakossági megkérdezésen alapuló negyedévenkénti munkaerő-felméréséből vannak adatok. Ez alapján Zala megyében 2017. első negyedévében a foglalkoztatottak átlagos száma 122.200 fő volt, ami az elmúlt évek kimagaslóan legmagasabb első negyedévi értéke. Az egy évvel korábbinál 5.700 fővel, 5 százalékkal volt több a foglalkoztatott abban az időszakban. A foglalkoztatási ráta a 2016. első negyedévi 63,6 százalékról 67,8 százalékra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!