Gazdaság

2015.09.03. 15:28

Ki kérhet magáncsődöt? - Sajtótájékoztató a lehetőségekről

Zalaegerszeg – Szeptember 1-től életbe lépett a magáncsőd intézménye, amiről tegnap Rigó Csaba kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót.

Hajdu Péter

A kormánymegbízott elmondta, a kormány az adósságrendezésben eddig adott segítségek után a fizetési nehézségekkel küzdő természetes személyeken kíván segíteni a fizetőképességük helyreállítása érdekében.

A magáncsőd kapcsolatrendszerének szereplői az adós, a hitelező vagy hitelezők, és a Családi Csődvédelmi Szolgálat, amely azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy közreműködésével segítsen, az érdeklődőket tájékoztassa a lehetőségekről. Utóbbi intézmény egyébként a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztály igazságügyi osztályán van, a megyeszékhelyen a Mártírok útja 42-44.-ben működik, s mint elhangzott, már sokan érdeklődtek náluk. De magáncsőd eljárás még nem indult Zala megyében.

A csődvédelem lehetősége számos feltételhez kötött, ezek lényegét ismertette a kormánymegbízott. E segítséget olyan személy igényelheti, akinek a tartozása 2-60 millió forint közötti, továbbá akkor kérhető, ha az adós kamatokkal és járulékokkal növelt tartozása – amiben legalább egy hitelnek kell lenni – legalább 500 ezer forint, és 90 napnál régebben fennáll. A magáncsőd igénylésének további korlátozó feltétele, hogy csak akkor igényelhető, ha az adósság összege az igénylő csődvagyonának 100-200 százaléka között van. A csődvagyon az ingóságok és ingatlanvagyonok összege, továbbá a következő öt évben várható bevétel összege. A tájékoztatón többek között elhangzott, a magáncsőd eljárást a szükséges dokumentumok beadásával a főhitelezőnél (banknál) kell elkezdeni, s azt követően kapcsolódik az eljárásba a Családi Csődvédelmi Szolgálat. A csődvédelem alatt vagyonfelügyelők kísérik figyelemmel az adós és családja költéseit, a kormányhivatal részéről két személy fogja ellátni ezt a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!