Gazdaság

2016.12.08. 09:50

Hamarosan indul a kollégiumépítési gigaprogram

Napokon belül bejelentik a nagy kollégiumfejlesztési csomag startját, amivel két legyet üt a kormány egy csapásra.

Több ezer diák juthat az albérletnél olcsóbb lakhatási lehetőséghez, miközben az épülő szálláshelyek az olimpiai pályázatban is jól mutatnak.

A Világgazdaság információi szerint a jövő hét elején már a pontos részleteket is nyilvánosságra hozzák. A budapesti olimpia ingatlanfejlesztési hatásait boncolgató konferencián a PricewaterhouseCoopers magyarországi adószakértője hétezer új és felújított kollégiumi férőhelyet magában foglaló projektről beszélt, mint az olimpiai vendégek elhelyezésének egyik lehetőségéről a szállodahajók ideiglenes bevetése mellett. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tavalyi felmérése csak Budapesten 3350 hiányzó kollégiumi férőhelyről tanúskodik.

„A beruházás rövidesen indul" – hirdeti az Óbudai Egyetem 2007-ben bezárt Bécsi úti Kandó Kálmán Kollégiumán a most kifüggesztett felirat, jelezve, hogy valami már tényleg elindul. Csaknem az összes budapesti, sőt a legtöbb vidéki egyetemen is évről évre tömegesen el kell utasítani a jelentkezőket férőhely híján. Ezzel a döntéssel sok családnak plusz kiadásai vannak, méghozzá évről évre egyre több ez a kiadás, hiszen az albérleti díjak elszabadultak, és hiába indulnak el az újlakás-építések, azoktól nem lesznek alacsonyabbak ezután sem.

A HÖOK elnöke Gulyás Tibor elmondása szerint az elmúlt negyedszázadban átfogó kollégiumfejlesztésre nem került sor, a mutatóba megvalósult PPP-konstrukciók sem terjedtek el, és nem oldották meg az egyre romló helyzetet az ötven-hatvan éve épült ingatlanoknál.

A kollégiumfejlesztési programmal partnerre találhatott a HÖOK az akkor az olimpia megrendezési jogával még csak kacérkodó kormányban. A beruházások valójában függetlenek az olimpiai pályázattól, még jó pont is, ha a pályázó város olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyekre mindenképpen szüksége van, azoknak a sportesemények után is van létjogosultságuk.

A kollégiumi kérelmek többségét az ELTE (1317), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (873) és a Budapesti Corvinus Egyetem (580) utasítja el. A megoldás áráról igen különböző összegek láttak napvilágot az utóbbi hetekben, 100–200 milliárd forint között mozognak a becslések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!