Gazdaság

2017.06.01. 18:50

Lázár János konzultációról és a Várkert Bazár üzemeltetéséről - Párbeszéd 1,7 millió emberrel

BUDAPEST - A kormány mintegy 1,7 millió emberrel folytatott párbeszédet, ennyi embert sikerült bevonnia a kormányzásba - értékelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a most zárult nemzeti konzultációt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A miniszter azt mondta, akik részt vettek a konzultáción, azok kiállnak a kerítés, a jogi határzár, az alacsony energiaárak mellett, illetve amellett, hogy a magyar parlament mondja meg, mennyi legyen az adó, a szociális segély, a munkahelyi támogatás, valamint az áram és a gáz ára. Jelezte, a párbeszédet fenn kívánják tartani, mivel számos ügy van a kormány előtt, például a kerítés miatt indított kötelezettségszegési eljárás. Folytatás: 2. oldal

Ahelyett, hogy Magyarország Európa védelmében tett teljesítményét elismernék, az Európai Bizottság megtámadja Magyarországot, akik pedig nem teljesítették kötelességeiket, nem védték meg Európa határát, fejsimogatásban részesülnek - hangoztatta Lázár János. Emlékeztetett arra, hogy a mostani konzultáción a korábbiakhoz képest jóval többen vettek részt.

Lázár János beszélt azokról a hírekről, hogy német javaslatra jogállamisági követelményekhez kötnék a hozzáférést a felzárkóztatást szolgáló alapokhoz az unió következő költségvetésben. Németország az egyik legnagyobb haszonélvezője ezeknek a forrásoknak és ő követte el a legnagyobb alapjogi sérelmet azzal, hogy 2015-ben illegális migránsok millióit engedte be a területére, megszegve az európai határellenőrzési szabályokat - tette hozzá. Szerinte ugyanis az egyik legfontosabb jogállami kritérium a határvédelem.

- Nem folyik vizsgálat Gyutai Csaba, volt zalaegerszegi polgármester, a Várkert Bazárt is üzemeltető Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője ellen, jelenleg az egyik nagy pénzügyi tanácsadó a cég átvilágítását végzi, és ez kiterjed a szabályosságra is - válaszolta kérdésre Lázár János. (A napokban nagy nyilvánosságot kapott az a hír, miszerint egy vizsgálat szabálytalanságokat, visszaéléseket talált a budai vár és a Várkert Bazár üzemeltetésében.)

A miniszter elmondta: a Gyutai Csaba által vezetett Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. átvilágításának az a célja, hogy felmérjék, a várgondnokságot és a várban zajló fejlesztéseket össze lehet-e vonni. Többmilliárdos fejlesztésekről van szó, amelyeket szeretnék, ha egy cég végezné. Éppen azért merült fel ez a terv, mert Gyutai Csaba egyebek közt a Történeti Múzeum és a Várkert Bazár rekonstrukciójának megvalósítása és üzemeltetése során jól végezte a munkáját - tette hozzá Lázár János. Kifejtette, tud arról, hogy az egyik ellenzéki párt büntető feljelentést tett ellene, de meg kell várni, mire jut vele. A munkájával kapcsolatban eddig semmilyen kifogás nem merült fel, a közvetlen főnökei elégedettek vele - fogalmazott Gyutai személyéről. Az ügyvezető - a sajtóhírek szerint visszaélésgyanús - lakáshasználatával kapcsolatban a miniszter kifejtette:

- Amikor vége lesz az átvilágításnak, megnézzük majd, hogy ez csak pletyka, vagy esetleg munkahelyi juttatás. Még nem volt időm arra, hogy a munkaszerződést megnézzem, de tudok olyan megoldásról, hogy például egy vezetőnek a cége lakást bérel a fővárosban, ha egyébként vidéken lakik, vagy állami vezető juttatásként lakáshasználatot kap és ez beleszámít a javadalmazásába. Meg kell nézni, hogy ebben az esetben szabályos-e, korrekt-e az elszámolás, vagy sem. De hangsúlyozom, a cégek átvilágításának egészen más a célja - mondta Lázár János. - Meg kell várnunk az eredményt, és akkor meglátjuk, mi a helyzet. A határidő június 30. - tette hozzá a miniszter.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!