Gazdaság

2015.08.11. 13:11

Már készülnek a tanévre - A papírboltokban augusztusban van a csúcsforgalom

Zalaegerszeg – Az iskolakezdés – különösen egy első osztályba készülő kisdiák életében – mindig nagy mérföldkő, a szülőknek pedig igazi kihívás a teljes felszerelés megvásárlása.

Dezse Anna

Az iskolaszerek beszerzése nemcsak embert próbáló feladat, eléggé költséges is, különösképpen, ha első osztályosról vagy kisiskolásról van szó, bár egy középiskolás felszerelésének megvásárlása sem mondható pénztárcabarátnak. A beszerzési folyamat pedig a szülőtől rengeteg figyelmet, energiát és nem kevés időt kíván.

Tény, hogy egy elsős kisdiák tanszerei kerülnek a legtöbbe, hiszen neki a füzeteken és íróeszközökön kívül szüksége van még iskolatáskára, nem is beszélve a tolltartóról, a tornafelszerelésről, a gyurmáról, a vízfestékről, a rajztábláról és az egyéb kellékekről. Van olyan szülő, aki több helyen és több turnusban szerzi be mindazt, amire a gyermeknek szüksége lehet, van, aki pedig úgy próbál gazdálkodni az idővel és a pénzzel is, hogy az utolsó napokra hagyja a vásárlást, mondván, akkor talán kedvezményekre tehet szert.

A megyeszékhely egyik papírboltjában Magyar Boglárka és Nagy Botond a tollak közül válogat  Fotó: Pezetta Umberto

- Az igazi dömping augusztus elején indul, s kitart egészen szeptember első hetéig. A kisiskolások jönnek legelőször, az idősebb korosztály pedig későbbre halasztja a felkészülést az új tanévre. Általában táskát és tolltartót néznek először a leendő elsősök. Később aztán visszatérnek egy listával, s ez alapján veszik meg a füzeteket, ceruzákat, tollakat és egyéb eszközöket. A legvégére pedig az olyan apróságokat hagyják, mint például az órarend vagy a vignetta - avat be Balogh Szilvia, a megyeszékhely egyik papírboltjának eladója.

A választék nagy. A döntést jellemzően befolyásolja a tanszereken található minta a gyerekek többsége ez alapján választ , de az ár, a minőség és a tartósság sem elhanyagolható szempont.

- Most a fiúknál a különféle futballcsapatok motívumai, a lányoknál pedig a Violetta figurás termékek számítanak trendinek - tájékoztat Barta András, a szaküzlet ügyvezetője. - A szülők egyre jobban figyelnek a minőségre, sokan áldoznak a drágább, de tartósabb termékekre. Iskolatáska vásárlása esetén különösen figyelni kell annak kialakítására, hiszen egy rossz táska komoly egészségügyi problémákat okozhat. A kisebbeknél a kifejezetten ergonomikus, több zsebbel ellátott, hátrafelé nyíló modellek a legkeresettebbek. Egy márkásabb hátizsák ezekből akár húszezer forintba is kerülhet.

Füzetet lehet 30 forintért is kapni, de 560-ért is vásárolhatunk, s a tollak esetében is nagyok az árkülönbségek. Egy közkedvelt figurával ellátott, emeletes, töltött tolltartó ára pedig a 4000-5000 forintot is meghaladhatja. Ha füzetet vásárolunk, figyeljünk arra, hogy megfelelő-e a vonalazása, mert érheti a vásárlót meglepetés ebből a szempontból.

Az üzletben megkérdezett szülők és eladók egybehangzó tapasztalata az, hogy átlagosan harmincezer forintot érdemes eltenni, mielőtt elindul a család megvásárolni a tanszereket. Akik jobban odafigyelnek az árakra, húszezer forintból is megúszhatják a tanévkezdésre való bevásárlást, abban az esetben, ha csak a legszükségesebb eszközöket veszik meg, nem szerepel a listájukon az iskolatáska, és még az előző évi tornafelszerelés is használható. A kiadásokat növelheti még a tisztasági csomag vagy az ünneplő ruha költsége, s ekkor még a tankönyvek hiányoznak a sorból. A 2015/16-os tanévtől ugyanakkor az 1. 2. és 3. osztályosoknak, valamint a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő rászoruló diákoknak ingyenesek a tankönyvek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!