Gazdaság

2017.07.26. 19:29

Már Zalában is gyűjtik a magyarok búzáját

Lassan véget ér a búza aratása, és a közelmúltban megkezdődött a magyarok kenyere jótékonysági búzagyűjtés. A zalaegerszegi begyűjtőponton jártunk.

Hajdu Péter

A ságodi városrészben Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozó gazdasági központja volt tavaly és idén is a magyarok kenyere akció megyeszékhelyi begyűjtőpontja. Ebbe a gazdaságba látogatott tegnap Tolvaj Márta alpolgármester, tájékozódni a búzagyűjtés helyzetéről.

Babati Ferenc és Kóbor István kistermelők lerakják a behozott búzát, a háttérben Gyergyák Szabolcs, Tolvaj Márta és Gyergyák Bíborka
Fotó: Katona Tibor

– Idén hetedik alkalommal hirdették meg a magyarok kenyere búza adománygyűjtő mozgalmat. Zalaegerszeg önkormányzata a megyei agrárkamarával együttműködve idén is támogatja a felhívást. Tavaly rekordmennyiségű, 15,4 tonna búzaadomány gyűlt össze Zalaegerszegen. A gyűjtésben 46 helyi és a város környékén élő gazda vett részt. Bízunk benne, hogy az idei esztendőben is sikeres lesz, és a tavalyiház hasonló, vagy azt meghaladó mennyiségű adomány fog összegyűlni. Idén augusztus 13-án, a Sümeghez közeli Nemeshanyban lesz az összeöntés ünnepe, amikor a Kárpát-medencében összegyűjtött búzát összeöntik. Az ebből őrölt liszt a Kárpát-medencében működő, gyermekeket segítő nonprofit szervezetekhez jut, akik majd szétosztják a rászorulók között. A magyarok kenyere ünnepség pedig augusztus 20-án Pécsen lesz, ahol megsütik és megáldják az új kenyeret. Idén Böjte Csaba ferences szerzetes is csatlakozott a mozgalomhoz – közölte Tolvaj Márta alpolgármester, majd megköszönte a Gyergyák családnak, hogy minden évben rendelkezésre bocsátják a gyűjtéshez a telephelyüket.

A megyében egyébként három központban, a ságodin kívül Csörnyeföldön és Zalaszentgróton várják a gazdálkodók búzaadományait. Gyergyák Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, hogy a megyében augusztus 6-ig tudják fogadni az adománybúzát, amit Zalaszentgróton, a Zalacereália Kft.-nél, a tüskeszentpéteri malomnál augusztus 7-én öntenek egybe. Néhány napja kezdték a gazdák a gyűjtést, eddig Ságodban mintegy 22 mázsa gyűlt össze.

Gyergyák Szabolcs megjegyezte, sokan jelezték, hogy hoznak, de az idei búzatermés az aszály miatt jóval kisebb a tavalyinál.

Ottjártunkkor két gazdálkodó, Babati Ferenc és Kóbor István őstermelő vittek be néhány zsákkal, és rakták fel a színben a felajánlott mintegy mázsányi búzájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!