Gazdaság

2016.05.23. 14:47

Megoldódni látszik az iszaposodás

Úgy tűnik, lesz forrás az iszapkotrásra - derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén. A siófoki tanácskozáson elhangzott: 35 milliárd forint juthat a régióba, ennek egy részéből oldható meg a sok településen jelentkező probléma. Dányi Gábor helyettes államtitkár arról is szólt tájékoztatójában: folyamatosan jelennek meg a gazdaság-, vállalkozás-, terület-, gyógyhelyfejlesztési, turisztikai pályázatok.

Keszey Ágnes

A térségben gondot okozó iszaposodás megoldását egy ideje már szorgalmazza több önkormányzat, hiszen ezt a gondot a települések önerőből nem tudják megoldani.

Filipovics Marcell és Farkas Márton László élvezi a tavaszi fürdőzést a Balatonban. Sok tóparti település nem ilyen vidám, hiszen több helyen gondot jelent az iszaposodás, de úgy tűnik, megoldására lesz forrás Fotó: Keszey Ágnes

- Elhangzott, hogy 35 milliárd forint került tervezésre a balatoni vízgazdálkodási, iszapkotrási, mederrendbentartási feladatok rendezésére. Az még nem egyértelmű, hogy egy nagy projekt készül a Balaton teljes vizes témáira, vagy témakörönként kisebb projektekre lesz szétbontva. Hamarosan elfogadják a KEOP éves kerettervét, melyben nevesítve lesz ez a 35 milliárdos összeg, ezt követően nyílik meg a lehetőség a konkrét projektindításra - összegezte lapunk érdeklődésére az  elhangzottakat Fekete-Páris Judit, a BFT munkaszervezetének  gazdasági igazgatója. A kotrás előkészítéseként a vízügy iszaptérképet készít: felmérik, hol, milyen iszap van a mederben, milyen áramlási viszonyok jellemzőek. Ez a munka a tervek szerint idén el tud indulni, majd ennek elkészülte után tervezhetik és kezdhetik meg a munkálatokat. Az ülésen szó esett a Balaton térségébe jutó 300 milliárd forint összértékű fejlesztési forrásról is.

- Zala esetében a területfejlesztési program rendelkezik jelentős forrásokkal, elsősorban önkormányzati jellegű fejlesztésekre. A gyógyhelyfejlesztési források is jelentősek e térségben; ebben megemelték az országos keretösszeget. A vitorlás és kerékpáros fejlesztések, valamint a Bejárható Magyarország program fejlesztései is nagyban érintik a térséget - emelte ki a gazdasági igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!