Gazdaság

2015.01.20. 13:20

Segített a közmunka - 11 ezerre csökkent a munkanélküli létszám

Zala megye - Tavaly december végén 11.077 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyében működő munkaügyi kirendeltségeken.

Hajdu Péter

A friss adat azt jelenti, hogy a novemberinél több mint ezer fővel, 8,5 százalékkal alacsonyabb, az egy évvel korábbinál pedig 2800 fővel, 20 százalékkal kevesebb a nyilvántartott álláskeresők száma. Mint a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja lapunkat tájékoztatta, a tavaly decemberi változás az évszakhoz képest szokatlan, az álláskeresők számának csökkenését a téli közfoglalkoztatás novemberi beindulása eredményezte. Decemberben tovább bővült az ebben résztvevők köre, részben a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések indításával.

A megyei munkaerőpiaci elemzés szerint Letenye kivételével, ahol minimális volt a változás, valamennyi területen mérséklődött a nyilvántartottak száma az előző havihoz és az egy évvel korábbihoz képest is.

A nyilvántartott álláskeresők aránya december végén 8,5 százalékos volt a megyében, ami a novemberinél 0,7, az egy évvel korábbinál 2 százalékponttal alacsonyabb. Lenti és Zalaegerszeg térségében 7 százalék alatti, a megyei átlagtól mintegy 2 százalékponttal elmaradó a mutató értéke. Ezeken a területeken – Keszthellyel együtt – tartósan alacsonyabb az arány a megyei átlagnál, de néhány hónapja már a zalaszentgróti járásban is átlag körüli a nyilvántartott álláskeresők aránya. Az újonnan bejelentett álláshelyek száma decemberben 1500 volt, aminek több mint kétharmada támogatott igény. Az év során összesen 10.500 volt a bejelentett nem támogatott új álláshelyek száma a megyében, ez 1.700-zal magasabb a 2013. évinél.

A munkaköröket tekintve a jelentős számú segédmunkás, alkalmi munkás, egyéb egyszerű foglalkozású mellett ezúttal csupán összeszerelőket kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók.

Decemberben 1.700-an kerültek be az álláskeresők nyilvántartásába, míg onnan ennél több mint ezerrel többen léptek ki. A belépők száma jóval alacsonyabb volt, mint általában a korábbi évek decemberében. A kilépők száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, de az azt megelőző évek decembereit lényegesen meghaladta.

A hónap során álláskeresővé váló 1.700 dolgozó munkakörönkénti összetételét tekintve ezúttal is legmagasabb a segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak száma volt. Decemberben a regisztrációból kilépők közül mintegy 500-an helyezkedtek el nem támogatott állásra, annyian, mint az előző hónapban. 2014-ben összességében 16.800 volt az elhelyezkedők száma a megyében, akárcsak egy évvel korábban. (8.900 támogatott, illetve 7.900 támogatás nélküli.) Előbbi 900-zal több, utóbbi ugyanennyivel kevesebb a 2013. évinél.

Folyamatosan csökken a tartósan – egy évnél régebb óta folyamatosan – álláskeresők száma. December végén kissé több mint 3.000-en voltak, az előző havinál 100-zal, az egy évvel korábbinál 1.300 -zal kevesebben

A nyilvántartott álláskeresőkön belül 1.200-nál kevesebb volt a pályakezdők száma, ami az összes álláskereső 10 százaléka. Az előző havinál 200-zal, a tavaly decemberinél pedig 330-cal kevesebben voltak a pályakezdő álláskeresők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!