Gazdaság

2016.09.27. 13:44

Sikerek, nehézségek - Növénytermesztés és állattenyésztés

Lispeszentadorján, Maróc – Egymást ötletekkel és tevőlegesen is segítve, a folyamatosan fejlesztést célul kitűzve immár második éve zajlik sikeres mezőgazdasági projekt a két szomszédos dél-zalai községben.

Gyuricza Ferenc

Többek közt erről számolt be lapunknak a minap Árkus Béla lispeszentadorjáni és Simonyai István maróci polgármester. Mint mondották: vannak azonos elemek a két településen zajló projektekben, s akadnak eltérő motívumok is. Az egyezőség nemcsak abban merül ki, hogy mindkét község  a Start közmunkaprogram keretében indította el a mezőgazdasági projektet, de a foglalkoztatott létszám is hasonló, illetve a megtermelt konyhakerti és szántóföldi növénykultúrát illetően is akad jócskán átfedés.

– A tavalyi a tanulóévünk volt, idén már sokkal tudatosabban tudtunk tervezni, s ennek meg is van az eredménye – kezdi Árkus Béla, majd sorolja, mivel is büszkélkedhetnek. Vöröshagymából tíz mázsa felettit takarítottak be, paradicsomból közel három mázsát, s paprikából eddig mintegy 15 mázsát, de azt még folyamatosan szedik, ha az időjárás ilyen kedvező marad, akár több mázsával is bővülhet a mennyiség. Burgonyából 20 mázsa termett, ennek a harmadát már sikeresen értékesítették is, csakúgy, mint a 400 tő karfiol nagy részét. Fejes káposztából pedig 1600 tő körüli betakarításával számolnak.

– A szántóföldi és konyhakerti növénytermesztés része a programnak tehát már egészen jól halad, így jövőre tovább akarjuk bővíteni a programot – tette hozzá a polgármester. – Állattartásban, mangalicákban tenyésztésében, illetve állatsimogatóban is gondolkodunk, ezt megalapozandó ültettünk egy hektárnyi takarmánykukoricát, ezt kézzel takarítjuk be, és góréban fogjuk tárolni. Ezzel párhuzamosan megkezdtük az állattartáshoz szükséges területek felvásárlását, továbbá cserével történő beszerzését is.

Marócon már most is megjelent az állattartás a projektben, jelenleg 25 bárány, valamint 50 darab liba és ugyanennyi kacsa tartásával foglalkoznak. Többek közt azért is, hogy a falubelieket a haszon-állatok révén akár természetbeni juttatással is tudják segíteni – magyarázta Simonyai István. A projektet természetesen itt is folytatni és bővíteni kívánják, ezért a juhállomány növelése érdekében egy tenyészkos beszerzése is folyamatban van.

– Ezen felül egy felajánlásnak köszönhetően akár még kecskeállománnyal is bővülhet a farmunk – folytatta a mintegy 70 lakosú község önkormányzati vezetője. – A növénytermesztés is megjelent a programban, részben természetbeni juttatásként savanyúsághoz és lecsóalap készítéséhez.

Mindkét polgármester úgy fogalmaz, minden szempontból hasznosnak tartják a Start közmunkaprogramot, de vannak vele nehézségek is. Egyrészt a programba bevont személyek egy részének a hozzáállása sem mindig megfelelő – Simonyai István úgy fogalmaz: abszurd, hogy egy falusi embernek el kell magyarázni, melyik növényt mikor kell elvetni vagy elpalántálni –, s az önkormányzatok közti információáramlást sem tartják kielégítőnek, mint ahogy a települések volt tisztségviselőitől sem igazán kapnak a munkájukhoz segítséget. Ebben a helyzetben üdítő kivétel, ahogy a szomszédos Maróc és Lispeszentadorján próbálja egymást segíteni.

– Csak egyetlen példa arra, hogy mire gondolunk. A Maróci-tó mellett van egy vizenyős terület, amit mi nem tudunk használni, a Lispeszentadorján által tervezett mangalicáshoz viszont ideális. Miért ne adnánk oda nekik ezt a területet? Ők is jól járnak vele, s nekünk sem lesz gondunk a hasznosításával – mondta zárásként Simonyai István. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!