Gazdaság

2017.08.15. 17:30

Szilvaszezon: a múlt heti vihar nem használt

ZALAEGERSZEG - A legtöbb szilvafajta egészen szeptember végéig érik, de a gyümölcs igazi szezonja augusztus közepén kezdődik - Zalában is.

Dezse Anna

A szilva nyersen, aszalva, de lekvárként is rendkívül kedvező élettani hatással bír: koleszterincsökkentő, veseműködést serkentő, fáradtságűző, valamint nyugtató hatású. Legfőbb előnye magas élelmi rost tartalma, így rendkívül jól alkalmazható emésztési zavarok és a különböző bélbetegségek kezelésében. Cukorbeteg számára azonban csak mértékkel ajánlott.

- Ez az időszak a szilva igazi szezonja, most a "Stanley" fajta érik - árulta el Németh Roland kereskedő. - Ez egy nagyon jó, mondhatni univerzális fajta: keményebb állapotában inkább friss fogyasztásra alkalmas, ha pedig már bepuhult, akkor nagyon ízletes lekvárt lehet készíteni belőle. Népszerű is, mind a vásárlók, mind pedig a termelők körében.

Most a tavalyinál jobb terméssel számolhattak a gazdák, de a mennyiség még mindig elmaradt a sokévi átlagtól. A múlt csütörtöki vihar is rontott a helyzeten. A lekvárnak való szilva szezonja augusztus végén, szeptember elején kezdődik meg igazán. Az árak az előző évihez hasonlók, a gyümölcs kilójáért minimum 200 forintot kérnek, de Németh Roland szerint sokkal drágábban nem érdemes adni, hiszen a legtöbben mégiscsak befőzésre szánják a gyümölcsöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!