Gazdaság

2014.07.30. 10:30

Szőlőkabóca irtás: a kijelölt terület felén végeztek a permetezéssel

Zala megye - Kedden este a szőlőkabóca rovarirtós légi permetezésére államilag kijelölt közel 500 hektáros zalai szőlőterület felén elvégezték a kötelező vegyszeres védekezést.

Hajdu Péter

Érdeklődésünkre Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a július 29-31 közötti időszakra tervezett rovarirtós permetezés első napja jól sikerült. Két helikopterrel este negyed nyolctól kilencig a kijelölt terület északi részét, azaz a Lenti-hegy meghatározott területét, a másik géppel pedig a déli oldalt, Tornyiszentmiklós Lovászi felé néző szőlőhegyein sikerült elvégezni a munkát. Ez azt jelenti, hogy a betervezett terület mintegy felét lepermetezték.

Szabó Béla: Az időjárás függvényében megy a munka. Fotó: Archív

– A korábbi híradásokból előre informálódott a munkáról a lakosság, és a lenti polgárőrség is segített. A polgárőrség tagjai kitelepültek a hegyre vezető földutak mellé, végigmentek a hegygerinceken, és kérték a kinn tartózkodókat, húzódjanak be, illetve fejezzők be a kinti munkát. A hegyi utak mentén is figyelmeztették a permetezésre az arra járókat – mondta a polgári segítségről Szabó Béla.

A keddi légi permetezés megtartásáról, mivel az esti órákra záporokat, zivatarokat, viharos időjárást jelzett előre a meteorológia, nem lehetett előre biztos menetrendet közölni. Az igazgató elmondta, a kijelölt terület megmaradt részén az időjárás függvényében folytatódik a munka. Ha szerdán nem sikerül befejezni a rovarirtószeres permetezést, akkor ma vagy pénteken is felszállnak a helikopterek az esti órákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!