Gazdaság

2015.11.12. 18:59

Történelmi lehetőség a Balatonnál

Balatonfüred – A kormány által elfogadott Balaton fejlesztési terv versenyképesebbé teszi a Balatont és környékét, növeli a turisztikai vonzerőt, több belföldi és külföldi turistát eredményez, emeli az itt élők életszínvonalát.

Kekk Sára

Manninger Jenő zalai országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos mondta ezt a Balatonfüreden tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban megvalósuló – a természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetet egyaránt érintő, az ökológiai egyensúly fenntartását segítő – komplex fejlesztést.

Több mint 300 milliárdos fejlesztési forrást vehet igénybe 2014 és 2020 között a balatoni régió, ennek jelentős részét az unió adja, de az állam is 25 milliárd forintot tesz hozzá. Eddig még nem volt ilyen mértékű fejlesztés a térségben, hangzott el.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, Veszprém megye fejlesztési biztosa kihangsúlyozta, hosszas egyeztetés zajlott az önkormányzatok, illetve Somogy, Zala és Veszprém megye között, így alakították ki az átfogó fejlesztési programot. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta, az említett támogatás egy lehívható összeg, amelyre legkésőbb 2017 nyaráig pályázni kell. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere pedig úgy fogalmazott, most történelmi lehetőség előtt áll a régió, végre a fejlesztési tervek mellé megfelelő anyagi forrás is rendelkezésre áll, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. – Ezúttal nemcsak a turizmus támogatásáról van szó, a program lehetőséget ad arra, hogy fejlesszük a térségben a gazdaságot, illetve a humán infrastruktúrát – jelezte.

Manninger Jenő a tájékoztatón (Fotó: Zsuppán Beáta)

Mint elhangzott, a program keretében egyebek közt négymilliárd forintból megújítják a balatoni bringakörutat, felújítják a Sió-zsilipet,  kikötőfejlesztések indulhatnak, fejlesztik a közúti, a vasúti, a vízi közlekedést, támogatást kapnak a borászatok, helyi piacokat hoznak létre és külön hangsúlyt kapnak az egészséges balatoni termékek, valamint megvalósulhat a balatoni körvasút is.

Manninger Jenő kiemelte továbbá, hogy a pályázatok új lehetőségeket hozhatnak Zala megyének a turizmus terén. Befejeződik a déli vasút felújítása, javul a fenékpusztai elkerülővel az M7-es autópálya megközelítése, felújítható a Balaton körüli kerékpárút és összeköthető a Kis-Balatonnal, lovas és vízi turisztikai hálózat épül, elektromos buszokat kaphat Keszthely, továbbá folytatódik a Festetics-kastély fejlesztése. Mindezt kiegészíti a térségi forrásból, a TOP-ból biztosított keret.

– Izgalmas évek elé nézünk, a fejlesztések nagyban elősegíthetik, hogy nemcsak a nyár közepén, hanem az év nagyobb részében jönnek majd a turisták sportolni, kikapcsolódni, megismerkedni a természeti és épített értékeinkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!