Gazdaság

2015.09.29. 12:33

Zala megyében tovább csökkent az álláskeresők száma

Zala megyében tovább csökkent az álláskeresők száma, augusztus végén az egy évvel korábbinál 22,5 százalékkal, a júliusinál pedig 4 százalékkal kevesebb álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya kedden az MTI-vel.

Augusztus végén 8674 regisztrált álláskereső volt a megyében, a júliusinál 340-nel, a tavaly augusztusinál pedig 2,5 ezerrel kevesebb.

A nyilvántartott álláskeresők 12 százaléka, mintegy 1100 fiatal pályakezdő.

A megye valamennyi területén lényegesen kevesebb az álláskereső, mint egy évvel korábban, Lenti, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót és Letenye térségében a csökkenés mértéke meghaladja a 20 százalékot.

A nyár utolsó hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya 6,7 százalékra csökkent, a mutató a júliusinál 0,3 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb. Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg vonzáskörzetében a legalacsonyabb, mintegy 5 százalék az álláskeresési ráta, míg a nagykanizsai járásban a legmagasabb, csaknem 10 százalék.

Augusztusban 1500 új álláshelyet jelentettek be, több mint ezerhez nem igényeltek támogatást. Az év első 8 hónapjában összesen 7900 nem támogatott új álláshely volt Zala megyében. A munkáltatók a legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkást kerestek, valamint összeszerelők, irodai adminisztrátorok, tehergépkocsi-vezetők, bolti eladók, villanyszerelők, szakácsok és kőművesek számára ajánlottak 20 főt meghaladó nagyságrendben munkát.

Augusztusban 1300 álláskeresőt regisztráltak, 10 százalékuk első alkalommal szerepel a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresővé válók 55 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, 20 százalékuknál pedig már 4 évnél is hosszabb idő telt el a regisztrációból való kikerülésük óta.

A nyilvántartásból 1660 ember került ki, közülük 800-an tudtak elhelyezkedni, több mint 600-an az elsődleges munkaerőpiacon. Az év első 8 hónapjában összesen 12 200 álláskereső állt munkába, 6900-an támogatott foglalkoztatás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!