Gazdaság

2017.03.24. 12:51

Zalaegerszegi árusítók a Csíki Sör-perről, a névváltoztatásról és megyeszékhelyi kelendőségéről

Ahogy Frank Zappa, a híres amerikai zenész, zeneszerző fogalmazott: "egy valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága".

Mikó-Baráth György

Nem árt, ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen!" Ha sörfogyasztásban hazánk nem is tartozik vezető hatalmak közé, mégis Európa szerte számos díjat nyertek már magyar sörök. Talán éppen ezért sem kell senkinek –  a sörbarátoknak pedig pláne – bemutatni a Heineken és az Igazi Csíki Sör vitáját. A régi hagyományok alapján, 2014-ben Csíkszentsimonban elindított sörgyár még január végén veszített pert a holland vállalattal szemben, aminek eredményeként a román táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. Erre a székely gyár névváltoztatással reagált, melynek köszönhetően ma már Zalaegerszegen is több helyen Igazi Tiltott Sör néven lehet megvásárolni a csíkszentsimoni nedűt.

Cserpes Attila

Ha már Erdély, Románia és Magyarország szerte is kiemelt téma ezen ügy, kíváncsiak voltunk, miként viszonyultak ehhez a sörhöz és a névváltoztatáshoz a zalai, zalaegerszegi fogyasztók. Így felkerestük Cserpes Attilát, aki kávézójában forgalmazza az erdélyi sört, valamint Góth Ferencné Marikát, aki pedig egy megyeszékhelyi sör és borkülönlegességeket forgalmazó üzlet alkalmazásában áll.

Az, hogy a csíki sör ezen zalaegerszegi helyek forgalmazásába kerüljön – mint azt megtudtuk – a sörgyár ötlete volt, hiszen ők keresték fel Attilát és Marikáékat is. Mind a ketten csak megerősíteni tudták azt az állítást, hogy Zalaegerszegen nagyon várták már az erdélyi sör megjelenését. - Még mielőtt be tudtuk szerezni, már akkor érdeklődtek iránta! Attila arra is kitért, hogy náluk szinte egyeduralkodó lett a Csíki. - Engem is meglepett, hogy ekkora a kereslet, az eddigi húzótermék sörünk nagyon visszaesett. Jelentős mennyiségben adunk el, így teljes mértékben jó döntés volt, hogy belevágtunk ezen sör zalaegerszegi forgalmazásába.

Góth Ferencné Marika

Attila azon állítását, hogy a holland cég Magyarországon csak fogyasztókat veszíthet ezzel az üggyel, Marika tapasztalatai is csak megerősíteni tudják. - Igen, voltak vásárlók, akik úgy jöttek be, hogy megkérdezték, valóban megszűnik a sör? Azért vásároltak, hogy legalább egyszer meg tudják még kóstolni a Csíkit. A fogyasztók tudják, hogy csak a lógó változott a tartalom maradt. Bár nálunk nem lehet a holland cég áruit kapni, de sok embertől hallottuk, hogy ők többet nem fogyasztják azt a terméket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!