Gazdaság

2015.11.25. 16:41

Zalai Top 100 - Nőtt a zalai cégek árbevétele

Nagykanizsa - Immár negyedik éve, hogy külön kiadvány készül Zala megye legnagyobb cégeiről és vállalkozásairól. A Top 100 szerdai kanizsai bemutatóján a régió gazdasági erejéről, illetve lehetőségeiről is szó esett.

Pásztor András

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Zalai Hírlap közös reprezentatív kiadványa átfogó képet nyújt Zala megye gazdasági teljesítményéről, illetve a megye legnagyobb és legeredményesebb vállalkozásairól.

A kiadvány szerdai bemutatóján elsőként Mazzag Ferenc, a megyei kamara elnöke szólt. Mint mondta: az eddigi kiadványokban  - ahogy a mostaniban is - kiemelten szerepelt egy-egy ágazat, az idén éppen az elektronika. A kamara elnöke azt is hangsúlyozta: pozitív tendencia figyelhető meg a megye gazdaságában, hiszen a legnagyobb cégek és vállalkozások átlagosan 14 százalékkal növelni tudták nettó árbevételeiket.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, aki előadásában a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseivel foglalkozott. Mint mondta: az európai unió 2020-ig a jelenlegi 68 százalékról 75 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát. Amennyiben hasonló arányt szeretne elérni Magyarország is, akkor a jövőben 700-750 ezer embernek kell valamilyen munkát biztosítani. Ennek eléréséhez ösztönözni kell a munkahelyteremtést a versenyszektorban, növelni kell a munkavállalói kedvet, népszerűsíteni a rugalmas foglalkoztatást és megállítani a segélyezés és közfoglalkoztatás körforgását.

Az államtitkár azt is elárulta, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban mintegy 7200 milliárd forintot fordít a kormány munkahelyteremtésre, melyből 1200 milliárd forint a kis- és középvállalkozói szektornak jut.

Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Regionális főigazgatója a kiadvánnyal kapcsolatban ama örömének adott hangot, hogy a legnagyobb vállalkozások zöme vállalta adatai, eredményei nyilvánosságra hozatalát, ami egyértelműen bizonyítja, hogy ezek a cégek büszkék az elért eredményekre. A kiadványban egyébként a nettó árbevétel alapján, az adózás előtti eredmény alapján és a társaság saját tőkéje alapján és a foglalkoztatotti létszám alapján is rangsorolva vannak a cégek.

Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. stratégiai ügyvezető igazgatója előadásában rámutatott, hogy a közhangulat formálásában milyen nagy szerepe van a sajtónak. A PLT lapjai négy dunántúli megyében - Fejér, Vas, Zala, Veszprém - mintegy 152 ezer példányban jelennek meg, így ebben a régióban első számú véleményformáló orgánumok. S, mint ilyenek a helyi gazdaság sikereinek, eredményeinek is krónikásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!