Gutorfölde

2017.06.29. 13:35

Készen a vetélkedőre - Idén jó termésben reménykednek

GUTORFÖLDE A nyári melegben sem pihennek a konyhakertmozgalom helyi koordinátorai, folyamatosan végzik a kertek, gyümölcsösök szemléjét a településen.

Korosa Titanilla

Idén rekordszámú, 82 kerttulajdonos nevezett a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedőre a településről. Idén is előnyt jelent a bírálatnál például az öko- és biomódszerek alkalmazása, a vegyszermentes művelés, a régi, népi kertművelés alkalmazása, illetve a fűszer- és gyógynövények jelenléte is, vagy ha a kertet több generáció együtt műveli.

A napokban a koordinátorokkal közösen több versenyzőhöz is ellátogattunk.

- A első bejárás vége felé járunk, a konyhakertek 80 százalékát már meglátogattuk - mondta Fercsák Lászlóné koordinátor. - Szépek a kertek, az újonnan nevezők is odafigyelnek például a növénytársításokra, a védőnövények elültetésére. Fejlődik a fűszernövények termesztése is, többen már a kertekben külön fűszerszigeteket alakítottak ki.

Winkelbauer Géza (balra) gyümölcsösét is megtekintették, illetve rendben találták a koordinátorok, Fercsák Lászlóné és Novotnik Mihály a bejáráson Fotó: Korosa Titanilla

A Balog-hegyen Winkelbauer Géza a zártkertek közt már nem először nevezte portáját a versenyre. A szőlő mellett számos gyümölcsfa pompázik a területen, cseresznye, barack, meggy, dió, gesztenye, körte, de van málna, mandula, szamóca is a teljesség igénye nélkül. Mint a gazda elmondta: idén úgy tűnik jó lesz a termés, jobban bírják a gyümölcsfák a meleget, mint a túl sok esőt.

A rádiházi hegyen Tóth Ferencnek a kert- és a szőlőművelés jelenti a kikapcsolódást, itt gondozza gyümölcsfáit és az oltványokat is. Érdekességként homoktövissel ismertette meg vendégeit, amit magas C-vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

A hegy másik oldalán pedig Kovács Gyula mutatta meg hagyományos művelésű gyümölcsösét, szőlőjét, illetve pincéjét, ahol jó minőségi vörös és rosé bort is készít. Utóbbit a tavaszi borversenyen is díjazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!