Frissen Zalából

2021.05.10. 07:00

Üzemi szarka volt a zalaegerszegi gyár raktárosa – Ítélet született az ügyében

A nyilvántartási rendszer hiányosságát kihasználva éveken át dézsmálta a készletet a raktáros; az ügyben minap született jogerős döntés.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A most 34 éves pálfiszegi férfi 2009 nyarán állt be dolgozni egy zalaegerszegi, fémszerkezeteket előállító gyárba raktárosként. Feladatai közé tartozott az anyagok forgalmának nyilvántartása, napi könyvelése. A munkája során számítógépes programban rögzítette a megrendelt szerszámokat, segédanyagokat, amelyeket a kollégái az elhasznált anyagok leadását követően vettek át személyre szólóan, vonalkóddal ellátott kártyával. A rendszer működése szerint az anyagok felhasználását minden hónapban önállóan kezelte. A program azonban lehetőséget biztosított arra, hogy az adott hónapot követően akár visszamenőleg is újabb tételt fel lehessen venni a korábban rögzített sorok közé beszúrva.

A férfi 2016 áprilisában anyagi helyzetének javításának lehetőségét látta meg abban, hogy a korábbi, már leellenőrzött hónapokra visszamenőlegesen rögzítsen be tételeket. Így kerülhetett sor arra, hogy a gyárhoz beérkező rezsianyagok – többségében csiszolótárcsák – egy részét bevételezte, majd azokat visszamenőleg néhány hónapra kiírta, mintha már korábban kiadták volna a dolgozóknak a gyártási folyamatokhoz. Ily módon az első esztendőben, 2016-ban 247 tétel, a következő évben már 844, míg 2018- ban 656 tétel rezsianyagot tüntetett fel más bevételezési dátummal. Ezzel az adott hónapra szóló ellenőrzés elől rejtve maradtak. A raktáros ezzel a módszerrel 13,6 millió forintot meghaladó értékű anyagot nem adott ki a munkafolyamatokhoz a dolgozóknak, hanem azokat értékesítette, így jutva többletbevételhez.

A törvényszék tájékoztatása szerint a Zalaegerszegi Járásbíróságon csütörtökön született ítélet az ügyben, és a férfit folytatólagosan elkövetett sikkasztásért másfél év börtönre ítélte, végrehajtását felfüggesztve 3 év 6 hónap próbaidőre. Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában