Frissen Zalából

2021.07.22. 13:55

Zalában is megkezdődött az őzek násza

Megkezdődött az őzek párzási időszaka, fokozottan figyeljenek a közlekedők a közutakon – figyelmeztet a zalai rendőrség.

police.hu

Július második felétől egészen augusztus elejéig-közepéig tart az őzek párzási időszaka, más néven üzekedése. A vadak ebben az időszakban nagyobb területet bejárva többet mozognak, gyakrabban keresztezi útjuk a közutakat, ezért fokozott balesetveszélyt jelentenek a közlekedőkre.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a vadonélő állatok okozta balesetek megelőzésének érdekében az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

  • A potenciálisan veszélyes útszakaszokon KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken a helyeken különösen fontos a sebesség helyes megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, ott a terep, és a természeti viszonyok alapján, illetve az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni azt, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton. A gyakorlatban mindig és mindenhol fennáll a vaddal való ütközés veszélye.
  • Párzási időszakban, ha egy vadat lát az úton vagy mellette, vagy egy őz átugrik az úttesten, nagy valószínűséggel követi majd egy másik, ezért feltétlenül lassítsanak! Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton.
  • Ha a vadat későn veszik észre, és elkerülhetetlenné válik az ütközés, akkor erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését, ne a kormány elrántásával próbálja megakadályozni az ütközést! Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert letérhetnek az útról, esetleg átsodródhatnak a szemközti sávba, így súlyosabb következményei lehetnek a manővernek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha tehetik, szereljenek vadriasztó sípot járművükre!
  • Amennyiben az ütközés bekövetkezett, akkor azonnal álljanak meg, keressenek egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudják kerülni. Használják az elakadásjelző háromszöget és a vészvillogót a további balesetek megelőzése céljából!
  • Miután a járművel biztonságosan félreálltak, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon! Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyeljenek oda, hogy kellő távolságból értesítsék a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít.
  • Forrás: police.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában